Міністерство соцiальної політики України


Підтвердження результатів неформального професійного навчання за робітничими професіями

24 Грудня 2013, 18:53

Закон України ”Про зайнятість населення” запровадив новий механізм, спрямований на забезпечення соціального захисту та конкурентоспроможності населення України на ринку праці, - підтвердження результатів неформального професійного навчання за робітничими професіями.

Неформальне професійне навчання – це набуття особою професійних знань, умінь і навичок, не регламентоване місцем набуття, строком та формою навчання.

У всьому світі визнання результатів неформального професійного навчання є головним інструментом підвищення гнучкості ринку праці та конкурентноздатності працівників. Цей інструмент дозволяє людині швидко пристосовуватись до змін на ринку праці, оволодівати актуальними професіями та відповідати вимогам роботодавця.

Підтвердження результатів неформального навчання передбачає врахування всіх вимог роботодавців до компетентності працівників відповідних робітничими професій. Це досягається шляхом розроблення професійних стандартів, зокрема критеріїв оцінювання професійної компетентності, у визначенні яких провідну роль відіграють роботодавці, їх галузеві організації та об’єднання.

Сьогодні на ринку праці 56 % вакансій – робітничі професії Разом  з тим  серед безробітних - 28 % не мають документів про професійну освіту.

 

Як показує досвід європейських країн, визнання результатів неформального професійного  навчання має позитивний соціальний ефект як для працівників, які підвищують свій статус, так і для підприємств, виробництва, економічного розвитку країни.

 

Визнання результатів неформального навчання здійснюється на основі принципів:

 

Результати неформального професійного навчання за робітничими професіями дозволяють:

Результати неформального професійного навчання за робітничими професіями підтверджуються документом державного зразка про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації за результатами неформального професійного навчання, який видається суб’єктами підтвердження.

 

На кого орієнтоване підтвердження результатів неформального професійного навчання за робітничими професіями в Україні?

 

•   громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, які визнані в Україні біженцями, яким надано притулок в Україні, а також ті, які отримали дозвіл на імміграцію в Україну.

•   роботодавці, які звернулися за підтвердженням кваліфікації своїх робітників, отриманої шляхом неформального навчання.

 

Які документи потрібні для підтвердження професійної кваліфікації?:

•  заява встановленого зразка;

•  паспорт громадянина України (або інший документ, який його замінює);

•  трудова книжка або інші  документи, які підтверджують стаж роботи (за наявності);

•  оригінал документів про освіту (за наявності);

•  одну фотокартку 3х4 (кутова);

•  медичну довідку за формою 086/о

 

У разі, якщо підтвердження результатів неформального навчання буде  здійснюватись за направленням роботодавця – необхідно  мати  лист роботодавця про  таке направлення.

 Особа, за власним  вибором, може пред’явити  документи, які підтверджують її професійну кваліфікацію.

 Для підтвердження результатів неформального навчання за окремими робітничими професіями:

 

Хто безпосередньо проводить процедуру підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб з робітничих професій в Україні?

Підтвердження професійної кваліфікації можуть здійснювати підприємства, організації, установи незалежно від форми власності які відповідають вимогам, затвердженим спільним наказом Міністерства соціальної політики та Міністерства освіти і науки  від 16 грудня 2013 року  № 875/1776 (далі – суб’єкти підтвердження). Перелік суб’єктів підтвердження затверджується Мінсоцполітики за поданням Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні та Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні.

З метою підтвердження кваліфікації суб’єкти підтвердження забезпечують:

 

Комісія, що створюється суб’єктом підтвердження, безпосередньо  здійснює процедуру підтвердження професійної кваліфікації

Положення про порядок роботи комісії та її склад затверджуються наказом керівника суб’єкта підтвердження, за погодженням із об’єднанням організацій роботодавців відповідної сфери діяльності.

Головою комісії призначається представник роботодавця – висококваліфікований фахівець відповідної галузі виробництва чи сфери послуг. Членами комісії можуть бути працівники відповідної сфери діяльності, які мають стаж роботи не менше  5 років за відповідною професією (спеціалізацією), та  рівень кваліфікації, не нижчий ніж рівень кваліфікації, на який претендує кандидат.

 

Яка процедура підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб з робітничих професій передбачається в Україні?

Комісія проводить експертизу наданих документів, які підтверджують професійну компетентність особи, за результатами якої визначає зміст  іспитів та  кваліфікаційних пробних робіт.

Кваліфікаційні пробні роботи проводяться на спеціально відведених обладнаних робочих місцях, забезпечених необхідним обладнанням, інструментом, витратними матеріалами, довідковими матеріалами

За результатами іспитів (усного опитування або тестів, співбесіди тощо), кваліфікаційних пробних робіт комісія приймає рішення про присвоєння робітничої кваліфікації.

 

Фінансування підтвердження результатів неформального професійного навчання за робітничими професіями

 

Фінансування підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб з робітничих професій може здійснюватися за рахунок:

•    власних коштів особи;

•   коштів роботодавця - у разі підтвердження професійної кваліфікації направленого працівника.

 

Організація підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб з робітничих професій забезпечить

Для громадян:

Для роботодавців:

Для держави:




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/8113.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове