Міністерство соцiальної політики України


Дарія Марчак: Питання демографії в Україні – це питання не тільки наявності людського капіталу, це також питання національної стійкості і безпеки

1 Травня 2024, 16:01

 

 

Протягом 29 квітня – 3 травня в Нью-Йорку відбувається 57-ма сесія Комісії з народонаселення та розвитку Економічної і соціальної ради ООН.

Зважаючи на те, що все більше країн занепокоєні демографічними змінами, які відбуваються у світі, питання досягнення демографічної стійкості під час криз стає все більш актуальним. Війни, збройні конфлікти та стихійні лиха, на жаль, прискорюють негативні демографічні тенденції, змушують мільйони людей ставати біженцями або внутрішньо переміщеними особами; руйнують перспективи сталого розвитку не лише для окремих країн, а й для регіонів.

Перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак, яка представляє на Сесії ООН Україну, наголосила, що для нашої країни питання демографії – це питання не тільки наявності людського капіталу для функціонування країни; це передусім питання національної стійкості і безпеки. 

«Адже наш сусід – країна-агресор – робить все, щоб стерти Україну з лиця землі, знищити українців як націю, повторює геноцид, який вже був влаштований проти України в ХХ ст. Ми кожного дня змушені долати руйнівні наслідки війни: від вимушеного переміщення мільйонів українців в межах країни чи за кордон,  до значної кількості нових сиріт чи (цілком зрозумілого) страху народжувати під час війни», – зауважила Дарія Марчак.

Також серед наслідків повномасштабної війни – підвищення рівня смертності як серед чоловіків, так і серед жінок, зростання чисельності людей з інвалідністю та ін.

Базовою передумовою для врегулювання даних проблем є завершення військової агресії проти України. Але крім того, потрібна зкоординована політика держави, яка дозволить подолати інші фактори, які спричиняють погіршення демографії, - та створити умови для досягнення демографічної стійкості. 

З цією метою  Мінсоцполітики, за підтримки UNFPA, спільно з широким колом експертів, урядових та неурядових організацій, розробило проект Стратегії демографічного розвитку до 2040 року. 

Основними цілями Стратегії є:

Стратегія спрямована на створення умов,  в яких люди матимуть бажання залишатись жити і народжувати дітей в Україні. При цьому базовою передумовою для подолання важкої демографічної кризи, з якою зіштовхнулась Україна, є завершення війни. 

Нагадаємо, що 22 квітня Мінсоцполітики презентувало Проект Стратегії демографічного розвитку до 2024 р. Ззагальне завдання Стратегії – забезпечити демографічну стійкість України, тобто здатність населення України відповідати на демографічні виклики, підтримувати своє довгострокове відтворення, та підвищення якості життя громадян як передумови для покращення демографічної ситуації в Україні. 

Ознайомитись із проєктом Стратегії можна на сайті Мінсоцполітики. Відеозапис форуму «Демографічне майбутнє України» можна переглянути за посиланням .




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/23692.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове