Міністерство соцiальної політики України


Засідання Ради безбар’єрності: досвід громад і нові проєкти

1 Квітня 2024, 13:48

 

29 березня відбулося засідання Ради безбар’єрності за участю Першої леді України Олени Зеленської та під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. 

Серед учасників — представники Уряду, профільних комітетів Верховної Ради, міжнародних організацій, посли США, Канади і представники посольств ЄС, Японії, Італії, представники ОВА, територіальних громад і громадянського суспільства. Від Міністерства соціальної політики були міністерка Оксана Жолнович і заступник міністра Назар Танасишин.

Під час зустрічі обговорювали практики з впровадження безбар’єрності на рівні місцевих громад. Своїм досвідом поділилися голови Рівненської, Славутицької, Вінницької та Опішнянської громад. Представники громадськості Микола Заріцький, захисник і учасник Ігор Нескорених, та Віталій Пчолкін, голова правління ГО «Група активної реабілітації», розповіли, що в Україні зростає запит на безбар’єрні маршрути, простори та послуги.

«Коли ми підбивали минулого разу підсумки року, то відзначили тривожну цифру: для 50% нашого суспільства люди з інвалідністю залишаються невидимими. Про те, що бачать людей з інвалідністю у громадських місцях, каже лише чверть опитаних. А насправді їх лише офіційно — три мільйони. І ще близько 300 тисяч додалося за два роки ворожого вторгнення. Соціальна невидимість завжди має лише одну причину — брак можливостей. Відкривати, а не закривати. Робити видимими людей через їхні потреби. Не маємо часу на формальні рішення. Нас і так щодня намагаються знищити. Натомість ми повинні навчитися зберігати й цінувати кожного жителя країни. Лише це шлях до спільного самозбереження й виживання», — сказала під час виступу Олена Зеленська.

 

Досвід громад

Важливо, щоб міста, села і селища були залучені в державну політику безбар’єрності, розуміли її зміст та завдання, приймали відповідальність і брали участь у її запровадженні. Для цього мають бути чіткі та зрозумілі для усіх пріоритети, інструменти, канали комунікаційної взаємодії.

«Уряд України готовий працювати разом із територіальними громадами над створенням доступних просторів, публічних послуг та інформації. Безбар’єрність як ніколи на часі, і це має відображатися в стратегічних документах як міністерств, так і територіальних громад. Своїми рішеннями і, головне — діями ми демонструємо українцям та українкам, що вони важливі для своєї держави, для свого міста та для своєї спільноти», — сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

 

Флагманські проєкти

Міністерство соціальної політики в межах Національної стратегії створення безбар’єрного простору, яку ініціювала Перша леді Олена Зеленська, втілює два флагманські проєкти: вдосконалення системи забезпечення допоміжними засобами реабілітації та послуга раннього втручання. Про підсумки першого кварталу 2024 за цими проєктами ми писали минулого тижня.

«Безбар’єрність — це те, що створюється людьми і для людей. У кожного є своя роль і кожен робить свій внесок. Ми як міністерство формуємо державну політику, громади на місцях розвивають послуги і втілюють проєкти. А в діалозі ми з’ясовуємо, як можемо підсилити одне одного, щоб Україна стала дійсно безбар’єрною для кожного її мешканця», — говорить Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

На засідання Ради безбар’єрності інші міністерства презентували свої нові флагманські проєкти.

 

Також Перша леді презентувала Гайд безбар’єрних подій. Згідно з цими рекомендаціями публічні заходи мають відбуватися відповідно до принципів доступності та інклюзії. Організатори зобов’язані створювати рівні та зручні умови для залученості всіх учасників, незалежно від їхніх фізичних, когнітивних або сенсорних відмінностей. У Гайді безбар’єрних подій прописані практичні рішення щодо підготовки та проведення онлайн та офлайн-заходів, зокрема — під час війни.

«Організатори заходів орієнтовані на те, щоб бачити серед своїх учасників людей з досвідом війни. Але як це правильно організувати? Ми ніколи не знаємо, хто поруч з нами: що ця людина пережила і що бачила, у якому вона стані зараз. Але можемо заздалегідь створити рішення, які подарують усім гостям хороший досвід. Гайд безбар’єрних подій — саме про такі рішення. Про повагу до досвіду різних учасників. Він детально розбирає все — від комунікації до інтер’єру. Бо це теж важливо. Одне із визначень безбар’єрності — “це коли зручно всім без винятку”. Думаю, це могло б бути заголовком для всієї цієї філософії на рівні держави й суспільства. Бо люди з досвідом війни — це зараз всі ми. Ось чому безбар’єрні події й узагалі безбар’єрне життя потрібне всім нам», — сказала Перша леді.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/23625.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове