Міністерство соцiальної політики України


Закупівля послуг соціального замовлення дозволяє зекономити кошти місцевого бюджету: досвід Вінницької ОВА

26 Березня 2024, 11:49

 

Вінницька обласна військова адміністрація закуповує послуги соціального замовлення вже протягом п’яти років. За цей час вдалося покрити потребу у семи послугах: консультування, соціальний супровід ВІЛ-позитивних жінок та дітей, соціальний супровід осіб, звільнених з місць позбавлення волі, та їх соціальна адаптація, підтримане проживання осіб з інвалідністю, денний догляд осіб з інвалідністю старших 35-ти років та супровід під час інклюзивного навчання. 

Як правильно організувати, налагодити та контролювати цей процес, розповіла Наталя Заболотна, заступниця голови Вінницька ОВА. 

“Яким би не здавався цей процес складним у адмініструванні, але це один раз, один конкурс, одна комісія - і впродовж всього року ви маєте фахові надані послуги у своїй громаді”, - каже вона. 

Весь процес починається з аналізу потреб: “Закупівля послуг соціального замовлення має одну мету - проаналізувати надавачів соціальних послуг у комунальній сфері, зрозуміти, яка потреба є і лише тоді знайти громадський сектор, який може цю нішу закрити”. 

За словами Наталі Заболотної,великою перевагою для громад у залученні приватного сектору є той факт, що громада не витрачає кошти на адміністрування та утримання інфраструктури. Залучення через конкурс соціальних замовлень надавачами громадських організацій дозволяє зекономити кошти. 

Вінницька ОВА, попри вимушену перерву у 2022 році, вже у 2023 році відновила закупівлю двох послуг: підтримане проживання та соціальний супровід під час інклюзивного навчання. 

“Ми називаємо соціальний супровід під час інклюзивного навчаннями називаємо «асистент дитини». о Справді інклюзивним навчання дитини з інвалідністю може бути лише за наявності такого асистента для дитини,  ”, - каже Заболотна. 

Для ефективної роботи у цьому напрямку Вінницька область проводить комплексне навчання - Академія неперервної освіти  навчає майбутніх асистентів дитини освітнього процесу, а Центр соціальних служб - соціальної складової. Сьогодні у Вінницькій області працює вже 111 асистентів дитини, 65 з яких -  у Вінницькій громаді. 

Що стосується послуги підтриманого проживання осіб з інвалідністю старших 35-тироків, то у Вінницькій ОВА наголошують, що ключовий момент, на який потрібно звертати увагу - підтримане проживання вкрай важливе для сімей. 

“Зараз ми маємо дбати про транзитне підтримане проживання: коли людину з інвалідністю навчають, щоб вона спокійно могла продовжити життя у звичному для себе середовищі та самостійно обслуговувати себе  під наглядом соціального працівника, навіть якщо її батьків не стало. З іншого боку ми працюємо з мамами таких людей, які спокійні, що її дитина не піде жити в інтернат”, - сказала Наталія Заболотна. 

У Вінниці такий проєкт також реалізується за рахунок закупівлі соціальної послуги. 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/23616.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове