Міністерство соцiальної політики України


Перші два Центри життєстійкості запрацювали у Харківській області

20 Березня 2024, 16:37

 

Валківська та Кегичівська громади першими на Харківщині відкрили Центри життєстійкості для своїх мешканців. Відтепер кожен житель обох громад може безкоштовно отримати психосоціальну підтримку в цих осередках. 

Дві прифронтові громади долучилися до тих 143-ти, які вже беруть участь у програмі формування життєстійкості. Разом із двома новими просторами повноцінно в Україні працює поки що 22 Центри життєстійкості. 

"При відкритті Центрів життєстійкості дуже важливо, щоб були збережені норми доступності. Ці приміщення - гарний приклад того, як має бути все організовано. Без підтримки будь-якій громаді важко рухатися вперед. Я дякую ЮНІСЕФ та Харківській ОВА, які успішно реалізували цей проєкт. Громади можуть створювати цю послугу за власний рахунок або за рахунок міжнародних партнерів. При цьому, майже 200 громад готовий профінансувати і Мінсоц, " -- сказала заступниця міністра соціальної політики Уляна Токарєва

У нововідкритих Центрах життєстійкості в одному місці зібрані і психолог, і фахівець із підтримки ветеранів, і кімната матері та дитини, а також організовані правничі, медичні та соціальні консультації для місцевих жителів.

Заступниця міського голови Валок Ольга Борщ,, наголосила: місцевий Центр життєстійкості тісно співпрацює з іншими соціальними службами. Адже скерування людини до потрібних сервісів та спеціалістів – один із важливих напрямків роботи Центру. “У Валках поруч із Центром життєстійкості знаходиться інклюзивно-ресурсний центр, серія бібліотек, відділ освіти. Ми сподіваємось, що така доступність буде дуже комфортною жителям громади,” –прокоментувала заступниця міського голови Валок.

Такий підхід допоможе громадам краще організувати надання усіх соціальних послуг і посилить взаємодію надавачів цих послуг між собою. А отже - зробить ці сервіси більш комфортними для кожної окремої людини.

"Модель "Життєстійкість+" орієнтована на сім'ю та лежить в основі Центрів, які ми відкрили сьогодні. Забезпечуючи як підвищення життєстійкості, так і додаткові соціальні послуги, такі як кризове втручання або денний догляд, ці Центри слугуватимуть платформою для інтегрованого надання послуг. Завдяки такому комплексному підходу до підтримки сімей ЮНІСЕФ робить свій внесок у зусилля держави, спрямовані на запобігання розлученню сімей та забезпечення кращого догляду для кожної дитини,” - зазначила заступниця голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Віра Мендонса.

Послуга із формування життєстійкості має на меті навчити людей долати стрес, відновлюватися після кризових ситуацій та знову включатися в життя. І, за планами Мінсоцполітики, вона має бути доступною кожному українцю у будь-якій громаді. 

Керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України Оксана Збітнєва підтвердила: «Ми зараз стаємо свідками появи сервісів нового сучасного формату, їх наближення до людей. Лише такий підхід може убезпечити українців від перетворення травматичного досвіду війни у тяжкі наслідки як для ментального, так й фізичного здоров’я.»

Це стало можливим завдяки Харківській обласній державній адміністрації (ХОДА) спільно з Міністерством соціальної політики України та Координаційним центром з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Цей крок  є частиною Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» - ініціативи Першої леді України Олени Зеленської. 

Адреси Центрів життєстійкості: 

м. Валки, вул. Харківська, 7В 

сел. Кегичівка, вул. Волошина, 30. 

Центр життєстійкості - дружній, безбар’єрний простір, куди може звернутися кожен мешканець громади і отримати підтримку. Тут професіонали порадять людині, куди звернутися і як справлятися з проблемами. Через індивідуальні консультації та групові заняття кожен може отримати практичні інструменти для самодопомоги, познайомитися з тими, хто проходить схожі виклики. А ще - долучитися до місцевих волонтерських ініціатив та бути корисними своїй спільноті.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/23605.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове