Міністерство соцiальної політики України


Місце турботи: конспект дискусії про адресну підтримку у громаді

19 Березня 2024, 15:29

 

Адресна підтримка в громадах — саме цій темі була присвячена третя дискусійна панель форуму «Громада для людей: Місце, де хочеться жити».

Відкриваючи її, заступниця Міністра соціальної політики України Уляна Токарєва нагадала, що найважливіше відбувається у громаді, бо там людина живе і може звернутися за підтримкою. Тож сьогодні команда Мінсоцполітики працює над тим, щоб посилити зв'язки між локальним і національним рівнем. 

«Ми всі стикаємося із викликами війни, і зважаючи на це, міністерство запроваджує фінансування соціальних послуг з держбюджету, — сказала Уляна Токарєва. — Насамперед ідеться про послуги підтриманого проживання та стаціонарного догляду для людей, які переїхали з постраждалих територій та не можуть про себе піклуватися». 

Вона також наголосила на важливості розвивати ринок соціальних послуг, залучаючи недержавні організації та бізнес. Тим паче, що багато українських громад вже проходять цей шлях. Серед них — громади Вінницької області.

За словами Наталії Заболотної, першої заступниці начальника Вінницької ОВА, коли йдеться про закупівлю соціальних послуг, насамперед треба проаналізувати потреби мешканців громади. У регіоні звертаються до приватних надавачів, коли зрозуміло, що комунальні установи не можуть покрити потреби громади у соцпослугах. 

Наприклад, Вінницька міська територіальна громада замовила послугу супроводу під час інклюзивного навчання громадській організації. У такий спосіб підготували 40 асистентів дітей — на це виділили майже 390 мільйонів гривень, але водночас не займалися адміністративними питаннями та витратами. Це і є ще однією з переваг закупівлі послуг — економія державних коштів, адже не витрачається бюджет на адміністрування. 

Чернівецька область — єдина область на заході України, яка бере участь у пілотному проєкті ПРООН «Створення мобільної соціальної служби з обслуговування вдома одиноких непрацездатних громадян, паліативного догляду та натуральної допомоги». Зокрема, Глибоцька громада долучилася у березні 2023-го. Досвідом участі поділилася Олена Бадюк, заступниця голови громади

У межах проєкту в громаді запрацювала мобільна соціальна служба. Так, Глибоцька громада отримала мікроавтобус, що дозволило надавати у 8 населених пунктах комплексні послуги насамперед людям літнього віку та людям з інвалідністю. Йдеться про 100 людей, які перебувають на обліку Соціального центру. Усі вони в себе вдома отримують послугу догляду вдома та послугу «натуральна допомога». ММС до них виїжджає чотири рази на тиждень.

Крім того, повномасштабне вторгнення також поглибило ще одну проблему – домашнє насильство. Уже зараз цей виклик потребує розвитку відповідних послуг — запобігання та протидію домашньому насильству та насильству за ознакою статі. 

Досвідом Кропивницької громади поділився Сергій Колодяжний, заступник міського голови. За його словами, у 2021 році громада долучилася до проєкту UNFPA «Міста та громади, вільні від насильства». Спершу тут створили Координаційну раду з питань сім'ї та гендерної рівності, а згодом знайшли і відремонтували приміщення для осіб, які постраждали від домашнього насильства. У громаді додатково організували кризові кімнати, які повністю устаткували. Попереду — організація роботи мобільних бригад. Зараз у Кропивницькому їх працює три. 

Щодо самого проєкту «Міста та громади, вільні від насильства», він охопив 45 українських громад. Про це розповів Павло Замостьян, заступник Представника Фонду ООН у галузі народонаселення. Він додав, що UNFPA дбає про те, щоб проєкт змінював думку голів громад про те, як треба реагувати на виклики про насильство. У громадах, які долучилися до проєкту, уже почали реагувати на проблеми насильства, пов'язані з війною, однак надалі потрібні спільні рішення, чи відповідають послуги на виклики війни. Зокрема, важливо займатися превенцією насилля. 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/23599.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове