Міністерство соцiальної політики України


Як запустити Центр життєстійкості: менторська підтримка громад в дії

14 Березня 2024, 15:07

 

До кінця 2024 року ще близько 50-ти громад можуть долучитися до експериментального проєкту і відкрити Центри життєстійкості для своїх жителів.У допомогу громадам, Мінсоцполітики спільно з Українською освітньою платформою розпочали серію навчальних тренінгів з життєстійкості. 

Перша така зустріч пройшла у Дніпрі та зібрала представників 20-ти громад Дніпропетровської, Запорізької, Харківської, Полтавської та Кіровоградської областей.

У чому сутність Програми життєстійкості та яка її користь для громади? Як проводиться її фінансування з боку держави? Та які кроки потрібні, аби стартувати Центр життєстійкості? - у межах інтенсиву учасники отримали практичні поради для ефективного впровадження проєкту.

Мета менторської підтримки –  провести громаду шляхом від заповнення заявки на участь до повноцінної роботи Центру і подальшого звітування. А ще - разом із фахівцями розібрати ключові юридичні аспекти реалізації Програми. 

“Цей тренінг дуже важливий для нас. Щойно стало відомо про проєкт, ми вирішили долучитися, бо бачимо велику потребу в ньому. У нашій громаді є певні категорії жителів, які вже дуже потребують послуг Центру життєстійкості. Це - і внутрішньо переміщені особи, і ветерани, і сім’ї наших ветеранів. Ми налаштовані зараз дуже активно впроваджувати Програму життєстійкості. У нас вже є приміщення, ми проводимо ремонт і готуємося до відкриття,” - ділиться враженнями після навчання та планами на майбутнє Наталія Коваленко, голова Петриківської селищної ради (Дніпропетровська область).

Одна з актуальних тем тренінгу - де знайти придатне приміщення для Центру життєстійкості та як облаштувати його згідно зі стандартами безбар’єрності. Інша - вимоги до фахівців та питання “кадрового голоду” - де брати надавачів посуги і як підвищувати їхню кваліфікацію.

Представники громад отримали відповіді на ці та інші свої запитання, а також поділилися один з одним викликами та набутим досвідом у реалізації Програми.

Тож, інтенсив став не лише місцем отримання практичних знань, а ще й точкою для нетворкінгу громад. 

Партнером в організації таких навчань виступає Українська освітня платформа.

Мар’яна Карпишина, програмна директорка УОП, - бачить у проєкті сміливий крок українців у бік турботи про своє ментальне здоров’я: 

«Послуга із формування життєстійкості — це наша готовність визнати, що нам складно, що ми потребуємо допомоги і готові підтримати психічне здоров‘я наше та наших близьких, сусідів, мешканців громади». 

Наступний такий тренінг пройде 21 березня у Миколаєві для представників громад Миколаївської та Одеської областей. Зареєструватися на нього можна за посиланням: https://crm.ukredu.org/survey/4e1e8bc7-e182-49f8-a7eb-f68d93163d92/ee82ee55-2ef3-444c-aab1-27c86752e5d4 

Проєкт реалізується Міністерством соціальної політики і є складовою Всеукраїнської програми ментального здоров'яТи як? Першої леді Олени Зеленської.

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/23588.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове