Міністерство соцiальної політики України


Формуємо спроможність замість залежності: Мінсоцполітики презентувало результати роботи за 2023 рік

17 Січня 2024, 20:34

 

Команда Мінсоцполітики на чолі з Міністеркою Оксаною Жолнович, публічно презентувала  результати роботи за рік.  

«Робота Мінсоцполітики у 2023 році проходила під гаслом: формуємо спроможність замість залежності. Ця філософія базується на бажанні сформувати таку державну політику, щоб люди хотіли жити і повертатись до України. Адже повномасштабна війна призвела до величезної втрати людського капіталу. Так, за підсумками 2022 року, за кордоном перебувало від 3,8 до 4,7 млн українців. 2,9 млн українців були переміщені до Росії з початку вторгнення, наразі там залишаються близько 1,5 млн. Перед нашою командою постали нові виклики, на які маємо реагувати, щоб не лише зберегти країну, але й повернути людей та забезпечити ефективність і сталість розвитку держави», - зазначила Оксана Жолнович.

Щодо напрямків роботи, над якими працює команда Міністерства, міністерка підкреслила, що соціальна підтримка має надаватися людині на кожному життєвому етапі — від планування батьківства, дитинства до дорослого життя і літнього віку. Щоб ця підтримка була вчасною, адресною і якісною Мінсоцполітики у 2023 році реалізувало ряд змін і новацій. 

Зокрема, як поінформувала Уляна Токарєва, у  сфері соціальних послуг:

Презентуючи результати у системі  соціальних виплат, Перший заступник міністра Дарія Марчак наголосила на тому, що наразі держава забезпечує 39 видів соціальних допомог. Мета Мінсоцполітики – сформувати справедливу й ефективну систему, в якій допомогу отримують ті, хто справді її потребує. Водночас, допомоги мають стимулювати громадян повертатися до роботи/виховувати дітей у сімʼях/здобувати нові навички. Ще одним принципом стало те, що Уряд і міжнародні організації не дублюють виплати, а взаємодоповнюють допомоги українським родинам.

Протягом минулого року:

Дарія Марчак наголосила, що у 2023 р. вперше було проіндексовано найнижчі пенсії. Крім того, було створено можливість сплачувати добровільні внески на пенсійне страхування, зокрема, – в електронному форматі. За березень 2023 - січень 2024 р. українці сплатили  16 млн грн добровільних внесків. 

Також Міністерством розроблено дизайн реформи солідарної пенсійної системи і відповідний законопроєкт. Він передбачає запровадження бальної пенсійної системи та чіткі й однакові для всіх  правила нарахування пенсій. 

На необхідності включення людей з інвалідністю в соціальне життя та сприянні їх економічній самостійності наголосив заступник міністра Назар Танасишин. Для забезпечення цього протягом минулого року було суттєво спрощено процес отримання засобів реабілітації – зменшено кількість необхідних документів,  до процесу реабілітації долучено соціальних працівників та протезистів-ортезистів, покращено роботу Централізованого банку даних з проблем інвалідності. За минулий рік  більше 15 тисяч українців були забезпечені засобами реабілітації на 3 млрд грн. Важливо, що військові та ветерани  в Україні можуть протезуватися дороговартісними, у т.ч. біонічними, протезами за державний кошт 

Також Назар Танасишин поінформував, що у 2023 р. було запроваджено новий підхід до оздоровлення дітей, що потребують особливої соціальної уваги і підтримки. Сервіс єОздоровлення за принципом “гроші ходять за дитиною” дозволяє батькам обирати заклад, де буде відпочивати дитина, та отримати кошти на цю послугу – 14 тис. грн на дитину. 

Для ефективного забезпечення інтересів дітей в країні сформовано сучасну екосистему з Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей, Державної служби у справах дітей, Національного офісу дітей та молоді при Мінсоцполітики «ДійМо». 

Заступник з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтин Кошеленко наголосив, що була створена і працює Єдина інформаційна система соціальної сфери (ЄІССС). Завдяки ЄІССС – люди отримали можливість звертатись за підтримкою в будь-якій точці України, онлайн або особисто.

До  ЄІССС вже включені 6 допомог: при усиновленні дитини; на дітей, хворих на тяжкі захворювання, яким не встановлено інвалідність; особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю; на дітей одиноким матерям;  на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування; малозабезпеченим сім’ям. Також вже готується до впровадження  функціонал ще 10-ти допомог. 

На порталі Дія реалізовано можливість отримання 4-х соцдопомог: при усиновленні; на дітей із тяжкими захворюваннями; особам з інвалідністю з дитинства; на дітей одиноким матерям. Цією можливістю скористались  понад 600 тис. людей.  

Вперше в історії незалежної України соціальні послуги цифровізуються. Запроваджено реєстр надавачів та отримувачів соціальних послуг, розпочато розвиток електронної системи кейс-менеджменту. 

Завдяки цифровізації, в країні було створено прозорий механізм ввезення та обліку гуманітарної допомоги: впроваджено автоматизовану систему реєстрації гумдопомоги good.gov.ua. Ввезення та облік гуманітарної допомоги стає прозорим та зручним, «цифра» спрощує, полегшує та вбиває бюрократію й корупцію. З моменту запуску системи кількість отримувачів збільшилась майже втричі – до 6 тис. отримувачів. 

Заступник Міністра з питань європейської інтеграції Ірина Постоловська наголосила на важливості посилення координації з міжнародними партнерами. Так, для об’єднання зусиль держави та міжнародних партнерів у синхронізації виплат та соціальної підтримки започатковано ініціативу - PeReHID. До складу входять представники інших центральних органів виконавчої влади, Офісу Президента України, донорів (Британія, ЄС, USAID, Швейцарія), агенцій ООН (ЮНІСЕФ, УВКБ ООН, ВПП, МОМ), міжнародних фінансових організацій (Світового банку), недержавних організацій  

У рамках цієї ініціативи запровадили три спільні виплати, які фінансуються з міжнародних бюджетів:  

Детальніше з презентацією результатів роботи Міністерства за 2023 рік можна ознайомитись за посиланням http://surl.li/pkpgs 

 






Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/23450.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове