Міністерство соцiальної політики України


Усі лікарські комісії, що видають висновок про забезпечення допоміжними засобами реабілітації, – користуватимуться єдиною формою документу

28 Грудня 2023, 12:22

 

Фахівці МСЕК, ЛКК, ВЛК та мультидисциплінарних команд, які надають людині висновок про необхідність її забезпечення допоміжними засобами реабілітації (ДЗР), використовуватимуть єдину форму висновку. 

Це питання врегульовано в оновленому Порядку забезпечення допоміжними засобами реабілітації

Раніше, під час створення направлення, – через відсутність єдиної форми, – лікарі використовували різні, не унормовані за формою  та описом формулювання для призначення ДЗР.  У подальшому це могло викликати труднощі у пацієнтів з отриманням необхідного засобу та, відповідно, можливістю отримати якісну подальшу реабілітацію. До прикладу, людина не могла швидко  отримати необхідний виріб, а вимушена була уточнювати, що саме  потрібно. 

Єдина форма визначає чіткі функціональні характеристики засобу реабілітації. Завдяки уніфікованому документу під час формування таких висновків будуть враховані всі особливості пацієнта та його потреби

Показання до забезпечення засобами реабілітації визначаються на підставі функціональних призначень, відповідно до міжнародних стандартів. Ключовими під час такого призначення є підтримка або поліпшення функціонування, незалежності та самостійності особи, покращення її добробуту, а також досягнення завдань реабілітації на основі Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ).

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до Порядку забезпечення допоміжними засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані такі засоби, їх переліку. 

Оновлення порядку, насамперед, спрямоване на покращення механізмів забезпечення протезами українців, що їх потребують. Також зміни стосуються питань відшкодування коштів за допоміжні засоби реабілітації. 

ВАЖЛИВО: для тих осіб, яким показання для забезпечення допоміжними засобами реабілітації визначено документом, виданим МСЕК, ЛКК чи ВЛК до набрання чинності змінами до Порядку, оформляти новий висновок не потрібно.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/23404.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове