Міністерство соцiальної політики України


Спрощення процедур отримання ДЗР: розповідаємо про деталі флагманського проєкту Мінсоцполітики

1 Грудня 2023, 14:03

 

Цьогоріч Мінсоцполітики ініціювало флагманський проєкт у рамках Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні, зосереджений на покращенні системи забезпечення допоміжними засобами реабілітації (ДЗР). Він покликаний усунути перешкоди в доступі до засобів реабілітації для військовослужбовців та цивільних, які постраждали внаслідок повномасштабної агресії рф проти України, втратили кінцівки, осіб літнього віку, жінок після мастектомії та інших осіб.

«Своєчасне забезпечення якісними протезом усіх, хто цього потребує, - пріоритетне завдання для Міністерства. Сьогодні людина може почати процес отримання протезу безпосередньо в лікарні, де мультидисциплінарна команда її консультує та складає індивідуальний реабілітаційний план. А соціальні працівники допомагають з документами та оформленням. Фахівці з протезування та ортезування постійно підвищують кваліфікацію. Цьогоріч на базі “Львівської політехніки” впроваджено спеціальну навчальну програму для підготовки фахівців із протезування», – зазначила Міністерка соціальної політики України Оксана ЖОЛНОВИЧ.

За її словами, реабілітація є комплексним поняття і вона торкається не лише відновлення біологічних функцій організму. Повноцінна реабілітація настає тоді, коли людина повертається в соціум, вільно там пересувається, реалізовує себе. Очевидно, що медичної реабілітації в цьому процесі замало.

Для забезпечення якісної і вчасної реабілітації людина потребує комплексу заходів, які може забезпечувати мультидисциплінарна команда, до складу якої повинні входити соціальні працівники, а також у випадку надання реабілітаційної допомоги особі з ампутацією - також протезисти-ортезисти.

Такі команди вже працюють. За кошти ПРООН Мінсоцполітики фінансує роботу соціальних працівників в 14 реабілітаційних закладах, відібраних для пілотного проєкту. Кожен з таких фахівців може допомогти людині з відновленням документів; проходженням ВЛК чи МСЕК; надати вичерпну інформацію щодо соціального захисту, в т. ч. – про забезпечення допоміжними засобами реабілітації, призначення соціальної допомоги та виплат, отримання соціальних послуг, отримання безоплатної правової допомоги або психологічної допомоги за місцем проживання.

Протезисти починають працювати з людиною вже в медичному закладі. Тобто призначення і підбір ДЗР стає невідривним від процесу лікування та реабілітації, через це не втрачається час на збір документів/оформлення довідок і тд. Очікується, що після завершення «пілоту» його буде розширено на всі медзаклади, які мають реабілітаційні пакети НСЗУ. 

Заплановані заходи у рамках Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні включають спрощення процедур отримання ДЗР, зокрема:

Корисні посилання:

На сайті Мінсоцполітики опубліковано дашборд з переліком протезних підприємств та інших виробників допоміжних засобів реабілітації. Він доступний за цим посиланням: https://www.ioc.gov.ua/analytick_DZR/ .

Мінсоцполітики на своїх сторінках у соцмережах розвінчує популярні міфи, які існують щодо процесу протезування в Україні, насамперед акцентуючи на тому, що протезування в Україні безоплатне і кожна людина, яка потребує забезпечення протезом, може розраховувати на підтримку держави.

Усі деталі про порядок забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітаціями) – тут.

Статистика забезпечення ДЗР

Цьогоріч держава профінансування забезпечення осіб 332 451 од. допоміжних засобів реабілітації на загальну суму 2,4 млрд грн (зокрема, протезування нижніх кінцівок - 1,4 млрд грн,  15 643 протезно-ортопедичних виробів, верхніх кінцівок - 59,4 млн грн, 565 виробів).

За увесь час повномаштабного вторгнення - профінансовано 613 684 допоміжних засобів реабілітації на загальну суму 3,8 млрд грн. 

Довідково: 

З метою покращення протезування в Україні Уряд ухвалив постанову № 1084 від 13 жовтня 2023 р., яка спрощує процедуру отримання біонічних протезів нижніх кінцівок для учасників бойових дій. Також учасники бойових дій з ампутаціями верхньої кінцівки на рівні плечового суглоба або на рівні середньої та верхньої третини плеча матимуть можливість отримати біонічний протез без первинного протезування механічним протезом та однорічного терміну очікування. 

«Вдосконалення системи забезпечення допоміжними засобами реабілітації» – флагманський проєкт Мінсоцполітики, який реалізується в рамках Національної стратегії створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Стратегія була розроблена з ініціативи Першої леді України Олени Зеленської.

У рамках цього проєкту вже запущено такі проєкти, як новий розділ порталу Дія під назвою «Дія. Безбар’єрність», «Альбом безбар’єрних рішень» та «Довідник безбар’єрності».

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/23281.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове