Міністерство соцiальної політики України


70 кризових кімнат та шелтерів для потерпілих від домашнього насильства відкрили в Україні у 2023 році

27 Листопада 2023, 19:11

Міністерство соціальної політики передало в громади кошти на їх облаштування. Також за час повномасштабного вторгнення збільшили кількість працівників служб, які протидіють насильству та працюють з потерпілими. 

Про це Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович  повідомила сьогодні під час запуску кампанії “Зроби крок. Чуйність перемагає насильство”, старт якої присвячений щорічній міжнародній акції “16 днів активізму проти насильства”. Захід відбувся за участі першої леді Олени Зеленської та за ініціативи Віцепрем’єрки з питань європейської та євроінтеграції Ольги Стефанішиної.

Ідея кампанії полягає у тому, що з насильством допомагають боротися навіть маленькі кроки. Адже боротьбі з насильством не обов’язково приділяти багато часу та зусиль, достатньо звертати увагу на ситуації довкола і реагувати на них.

«Усі ми живемо зараз новинами з фронту, повідомленнями про обстріли, про постраждалих від російської агресії. І часто поза увагою залишаються інші повідомлення, за якими теж драми й трагедії. Що десь син побив батька, онучка – стареньку бабусю. Або що в Одесі серед вулиці чоловік побив дружину на очах у маленького сина під час прогулянки. Отже, поки країна бореться зі спільним агресором, дуже багато внутрішніх, родинних агресорів продовжують свої напади», — розповіла у виступі Олена Зеленська.

Міністерка соцполітики наголосила, що особливо важливо запобігати домашньому насильству.  Для цього команда Міністерства започаткувала нову послугу психосоціальної підтримки та формування життєстійкості в громадах. Для її стартууже обрали 25 громад. 

“Ми навчаємо команди фахівців і оплачуємо їхню роботу. Завдання цих фахівців – бути сімейними лікарями в соціальній сфері. Для усіх мешканців громади проводитимуть групові тренінги, щоби навчити розпізнавати стрес та зменшити його вплив. Наша ціль – дати можливість покращити свій психоемоційний стан, аби він не став причиною домашнього насильства” – розповіла Оксана Жолнович. 

За словами Міністерки, завдяки міжнародним партнерам запрацювали мобільні бригади , які надають соціально-психологічну допомогу потерпілим від насильства. Робота цих бригад є дуже ефективною - саме вони відпрацьовують найбільшу кількість звернень.

Протидія домашньому насильству має обʼєднати українців на тлі спільних переживань війни, відзначила віцепремʼєрка Ольга Стефанішина.

«Розв’язавши повномасштабну війну, росія намагається знищити не лише наші міста та будинки. Вони прагнуть зруйнувати нас ментально, психологічно. Постійні стреси, втрата роботи, розлука з близькими – часто громадянам важко самотужки впоратись з усім цим, що може перерости в домашнє насильство. Кампанія спрямована показати, що є шлях зцілення, кроки, які може зробити кожен, аби допомогти в ситуації насильства або зробити так, щоб такого насильства уникнути. Об’єднана нація небайдужих людей – це про нас», — зазначила Ольга Стефанішина.

Кампанія Зроби крок. Чуйність перемагає насильство” реалізується у співпраці з Урядовою Уповноваженою з питань гендерної політики та за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA). 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/23248.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове