Міністерство соцiальної політики України


Виплати на дітей: хто та як може їх отримати

21 Листопада 2023, 09:30

 

В Україні кожна сім’я, яка має дітей, може отримати від держави певну соціальну допомогу: при вагітності та пологах, при народженні чи усиновленні дитини, матерям-одиначкам та багатодітним сім’ям, дітям з інвалідністю, а також грошові виплати дітям-сиротам.

У цьому матеріалі детальніше розповідаємо про всі види допомоги на дитину під час війни. 

 

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами

Допомогу в зв’язку з вагітністю та пологами можуть отримати жінки (зокрема й неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, а саме:

 

Така допомога надається:

 

Як отримати:

Потрібно подати інформацію про медичний висновок (номер запису в Реєстрі медичних висновків в категорії «Вагітність та пологи»), заяву, а також довідку:

Інші документи для оформлення допомоги:

Для військових, поліцейських, осіб начальницького і рядового складу органів та підрозділів служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби – допомога призначається за місцем основної служби. 

Для звільнених, безробітних, аспіранток, докторанток, клінічних ординаторок, студенток, жінок, які не працюють, – допомогу призначають та виплачують органи соціального захисту населення за місцем проживання. 

 

Допомога при народженні (усиновленні) дитини

Розмір допомоги при народженні (усиновленні) дитини становить 41 280 грн незалежно від кількості народжених дітей у сім’ї (одноразово виплачується 10 320 грн, решта суми допомоги – протягом наступних 36 місяців рівними частинами, тобто по 860 гривень). Потрібно звернутись протягом 12 місяців із дня народження дитини.

 

Як отримати допомогу при народження дитини:

1. Онлайн: заповнити заявку в кабінеті електронних послуг Міністерства соціальної політики.
2. Офлайн: подати відповідну заявку, звернувшись до органу соціального захисту населення чи ЦНАП за місцем проживання.

 

Необхідні документи:

 

Як отримати допомогу при усиновленні дитини:

Подати заяву до органу соцзахисту; районних держадміністрацій; виконавчих органів сільських, селищних, міських рад або до ЦНАП за місцем проживання.

 

Необхідні документи:

 

Допомога на дітей одиноким матерям

Допомога на дітей одиноким матерям надається в розмірі, що дорівнює різниці між 100 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу .

Максимальний розмір такої допомоги становить: на дітей віком до 6 років – 2272 грн, на дітей віком від 6 до 18 років – 2833 грн, на дітей віком від 18 до 23 років (у разі навчання) – 2684 грн.

 

Як отримати:

Подати відповідно заяву до органу соціального захисту або ЦНАПу, додавши такі документи:

 

Тимчасова допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання (перебування) їх невідоме

На сьогодні розмір такої тимчасової допомоги розраховується як різниця між 100 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Попередні шість місяців становлять два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням тимчасової допомоги. Максимальний розмір такої допомоги становить: для дітей віком до 6 років – 2 272 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 2 833 грн.

 

Як отримати:

Подати відповідну заяву до органу соцзахисту населення або ЦНАПу за місцем проживання (перебування), додавши такі документи:

 

Залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, додатково подаються такі документи:

 

Допомога для дітей ВПО

Допомога надається на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про ВПО, та яка подала відповідну заяву включно по 30 квітня 2022 року. Розмір такої допомоги для дітей становить 3 000 грн.

 

Як отримати:

  1. Онлайн: зайдіть у Дію, натисність «Послуги» – «Оформлення допомоги для ВПО». Вкажіть актуальну адресу поточного місця проживання. Підтвердьте місце за допомогою геолокації. Після цього зазначте, що бажаєте отримати послугу на дитину, натисніть на її дані та додайте її свідоцтво про народження. Далі натисніть «Хочу отримати допомогу» й оберіть картку єПідтримка.

Перевірте, чи всі дані в заявці вказані правильно, та натисніть «Надіслати».

Якщо дитина старша 14 років та має код ІПН, вона може це зробити самостійно через додаток Дія.

  1. Офлайн: зверніться до органу соцзахисту населення, ЦНАПу або до уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради за місцем перебування, подавши такі документи:

 

Одноразова натуральна допомога «пакунок малюка»

Кожна сім’я, в якій народилася дитина, має право на отримання від держави одноразової допомоги у вигляді «пакунка малюка» (бебі бокса). Це – набір із понад 90 якісних засобів та виробів – усе, що знадобиться в перші місяці для догляду за немовлям: підгузки, пелюшки, ковдри, матрац, рушник, засоби гігієни, іграшки тощо.

Усі засоби та вироби перевірені й сертифіковані. Ціна закупівлі «пакунка малюка» для держави — 6778 грн, але, якщо батькам купувати в роздріб, увесь набір обійдеться значно дорожче.

Отримати «пакунок малюка» можуть не тільки біологічні батьки новонародженої дитини, а й усиновлювачі, родичі, опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі.

Батьки також можуть замість «пакунка малюка» обрати грошову компенсації. Її розмір на дитину становить три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для дітей віком до 6 років, – на сьогодні це 6 816 грн.

Як отримати «пакунок малюка»:

«Пакунок малюка» мають видати в пологовому будинку після народження дитини. Якщо в цей момент там відсутній бебі-бокс, протягом 30 календарних днів із дня народження дитини можна подати заяву через електронний кабінет Мінсоцполітики або до органу соцзахисту населення чи ЦНАПу за місцем проживання.

 

Якщо дитина була народжена в пологовому (але на момент виписки там не було «пакунка малюка») потрібно надати:

 

Якщо дитина була народжена за межами закладу охорони здоров’я:

Документ, що підтверджує факт народження дитини поза межами закладу охорони здоров’я. Цей документ має видати заклад охорони здоров’я, який проводив огляд матері та дитини, aбo медична консультативна комісія, якщо заклад охорони здоров’я не проводив огляд матері та дитини. 

 

Якщо дитина була народжена за межами України:

Правильність перекладу або справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально.

 

Як отримати грошову компенсацію «пакунка малюка»:

  1. Онлайн: заповнити заяву особисто одним із батьків на порталі «Дія» (вкладка єМалятко).

  2. Офлайн: подати відповідно заяву до органу соцзахисту населення чи ЦНАПу за місцем проживання, надавши такі документи:

 

Допомога на дітей із багатодітної сім’ї

Батьки, які мають трьох дітей і більше, вважаються багатодітними та можуть отримати допомогу на третю і кожну наступну дитину.

На сьогодні розмір такої допомоги ставить 2 100 грн щомісяця – до моменту, поки дитині не виповниться 6 років.

 

Як отримати:

Подати відповідну заяву до виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, надавши такі документи:

 

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку

Допомогу отримують опікуни чи піклувальники дітей, які позбавлені батьківського піклування. Її розмір становить:

Така допомога є власністю дитини.

 

Як отримати:

Опікун чи піклувальник має подати відповідну заяву до органу соцзахисту населення за своїм місцем проживання, а також такі документи:

У разі неможливості одержання довідки про розмір аліментів від органів державної виконавчої служби, розташованих на тимчасово окупованій території України, державна допомога призначається на підставі письмової заяви опікуна чи піклувальника про одержання (неодержання) аліментів.

 

Допомога дітям, які втратили батьків під час війни

Право на отримання грошової допомоги мають особи віком до 23 років, які залишились сиротами або були позбавлені батьківського піклування.

 

Розмір допомоги становить:

2,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (для дітей до 6 років — 5680 грн/міс.; для дітей 6–18 років — 7082 грн/міс.);

3,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини з інвалідністю відповідного віку (діти до шести років — 7952 грн/міс.; для дітей 6–18 років — 9915 грн/міс., для осіб віком 18–23 роки – 9394 грн).

Для осіб віком від 18 до 23 років, тобто тих, хто вчиться у закладах освіти – 6710 грн.

 

Як отримати:

Необхідно звернутися до управління соцзахисту населення за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання, надавши такі документи:

 

Допомога по догляду за дитиною з інвалідністю

Державна соціальна допомога надається особам з інвалідністю з дитинства І, ІІ, ІІІ групи та дітям з інвалідністю віком до 18 років. Людям, які піклуються про них, належить надбавка на догляд.

Розмір допомоги визначається у відсотках прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, залежно від груп інвалідності та категорій осіб з інвалідністю:

 

На дітей з інвалідністю:

 

Як отримати державну соціальну допомогу:

Подати відповідну заяву, звернувшись до органу соцзахисту населення; ЦНАПу; міських, районних у містах рад та їх виконавчих органів або до виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, та надати такі документи:  

 

Як отримати надбавку:  

Подати відповідну заяву, звернувшись до органу соцзахисту населення; ЦНАПу; міських, районних у містах рад та їх виконавчих органів або до виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, та надати такі документи:  

 

Допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною

На таку допомогу має право один із батьків, усиновлювачів, прийомних батьків, батьків-вихователів, опікун, піклувальник, який постійно проживає та доглядає за дитиною, хворою на:

 

Цей вид допомоги можуть оформити сім'ї, які не отримують допомогу по інвалідності дитини. 

Допомога призначається з дня звернення за її призначенням на кожну хвору дитину в розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку та виплачується 6 місяців:

 

Як отримати:

Подати в довільній формі заяву, звернувшись до органу соцзахисту населення; ЦНАПу; міських, районних у містах рад та їх виконавчих органів або до виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, та надати такі документи:




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/23231.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове