Міністерство соцiальної політики України


Найпоширеніші питання-відповіді щодо проходження фізичної ідентифікації пенсіонерами

10 Листопада 2023, 14:11

 

Норма фізичної ідентифікації  для всіх отримувачів пенсій та соціальних виплат діє в Україні на постійній основі ще з 2004 р. Вона є загальноприйнятою  міжнародною практикою, необхідною для того, щоб перевірити, чи дійсно людина, яка отримує кошти від держави, є живою, і чи отримує виплату саме та особа, якій вони призначені.

Абсолютна більшість українських  пенсіонерів і отримувачів соціальних виплат не зважали на дію цієї норми, оскільки часто проходили фізичну ідентифікацію в спосіб, який не привертав особливої уваги, наприклад, звертаючись до банку за отриманням нової пластикової картки. Або ж ідентифікацію на практиці здійснював листоноша, вручаючи пенсію.

Для однієї невеликої категорії громадян останні 3 роки не застосовувалася норма проходження фізичної ідентифікації.  А саме: протягом трьох років виплата пенсій пенсіонерам, які  стали ВПО ДО 24 лютого 2022 р., здійснювалася без проходження фізичної ідентифікації з моменту введення в Україні карантину у зв‘язку з Covid-19. 

З 1-го липня, у зв'язку із закінченням карантину, вона відновила свою дію. 

Тобто ця норма відновлена лише для тих пенсіонерів, які стали ВПО до початку повномасштабної війни. Для інших – вона діяла весь час.

 

Якщо ви контактували зі своїм банком чи Пенсійним фондом протягом останнього пів року або користувалися електронним кабінетом на порталі Пенсійного фонду України, скоріш за все, підтвердження вашої особи не буде потрібно.

Тому що, знімаючи з рахунку кошти, чи сплачуючи за товари і послуги з цього рахунку, ви підтверджували свою особу.

Виключення є тільки для пенсіонерів, які:

1. стали внутрішньо переміщеною особою ДО 24 лютого 2022 р.
2. проживали в Україні, отримували пенсію Укрпоштою, перемістилися за кордон і не оформили переведення пенсії на банківський рахунок. Таким чином Укрпошта втратила можливість доставити пенсію і не доставляла її понад 6 місяців.

У цих випадках необхідно пройти фізичну ідентифікацію

 

Розуміючи, що і під час війни частина українців не можуть фізично відвідати відділення банку  чи відділення пенсійного фонду, Уряд розширив можливості проходження фізичної ідентифікації. 

Якщо пенсіонер перебуває на підконтрольній Україні території, – він може відвідати будь-яке відділення Ощадбанку.

Якщо він перебуває за межами України чи на тимчасово окупованих територіях, ідентифікацію можна пройти:

Цю заяву  можна також подати через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України. До неї необхідно додати якісну скановану копію документу про посвідчення факту, що особа є живою, з використанням електронного цифрового підпису.

Тому відвідування дипломатичної установи НЕ є обов'язковим, можна пройти ідентифікацію за допомогою цифрових інструментів, не виходячи з дому.

Найближчим часом на державну реєстрацію буде поданий детальний порядок проведення фізичної ідентифікації за допомогою відеоконференцзв’язку. Після цього до переліку можливостей додасться ще відеоконференцзв’язок з працівниками органів Пенсійного фонду України.

 

Написати у довільній формі заявупро продовження виплати пенсії, Цю заяву, разом з отриманим в дипломатичній установі документом, надіслати поштовим відправленням територіальному органу Пенсійного фонду України за місцем  перебування на обліку. 

Цю заяву  можна також подати через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України. Тоді до неї необхідно додати якісну скановану копію документу про посвідчення факту, що особа є живою, з використанням електронного цифрового підпису.

Нагадуємо, що відвідувати консульство НЕ обов'язково, ідентифікацію можна пройти віддалено в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

 

Ні. Пенсіонерам, які проживають на тимчасово окупованих територіях, фінансування коштів на пенсійні рахунки не припинялося. Пенсія продовжує нараховуватись на картку. 

Але, якщо пенсіонери, які стали ВПО до 24 лютого 2022 р., не знімали гроші  з картки понад 6 міс.,  їм необхідно буде віддалено пройти фізичну ідентифікацію. Це передбачено для того, щоб уникнути зловживань, ситуацій, коли коштами може скористатися злочинець, отримавши доступ до картки і ПІН-коду. Після ідентифікації, – зрозуміло, що пенсію отримуватиме саме та людина, якій вона призначається.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/23212.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове