Міністерство соцiальної політики України


Уряд ухвалив низку постанов для забезпечення захисту прав дітей

2 Червня 2023, 11:22

 

 

Мінсоцполітики продовжує реформування сфери соціального захисту, у тому числі, у напрямку забезпечення прав дітей. 

1 червня, на засіданні Кабінету Міністрів  було ухвалено 3 постанови, розроблені за ініціативою Міністерства соціальної політики. 

Прийняті акти спрямовані на створення додаткового соціального  захисту дітей, які постраждали від війни, а також – на  попередження порушення  прав дітей, які є тимчасово переміщеними (евакуйованими), і суттєве посилення контролю за діями всіх сторін, залучених  до евакуації. 

Цей акт також визначає  механізми прийняття рішення про  повернення в Україну тимчасово переміщених (евакуйованих) дітей із закладів  з-за кордону - аби забезпечити, що діти повертаються до регіонів, в яких вони проживали, лише коли це справді безпечно. Також актом запроваджено механізм повернення евакуйованих за кордон цілих груп та окремих дітей.

Цей акт удосконалить облік в Єдиному банку даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і сім’ї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів  всіх дітей, яких евакуйовують із закладів, чи будь-які зміни щодо супроводжуючих осіб, місць перебування  таких діток, організацій, які забезпечують догляд за ними тощо. 

В цілому, цей акт спрямовано на попередження порушення прав українських дітей та осіб, які є тимчасово переміщеними (евакуйованими), а також на суттєве посилення контролю за діями всіх сторін, залучених як до евакуації дітей, так і до турботи і захисту цих дітей, де б вони не були.  

До сьогодні не було забезпечено механізму, щоб українські громадяни могли всиновлювати українських дітей, евакуйованих за межі країни. Постанова врегульовує процедуру усиновленнята влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться за кордоном, саме в українські  сім’ї та дитячі будинки сімейного типу, під час воєнного стану. А також – передання таких дітей під опіку, піклування кандидатів в усиновлювачі. Завдяки ухваленим змінам, українські громадяни-кандидати в усиновлювачі зможуть знайомитися з дітьми онлайн. 

Крім того, врегульовано питання усиновлення в одну сім’ю братів і сестер, які були роз’єднані під час евакуації за межі України. І надається, на час  воєнного стану, право іноземцям, які перебувають у шлюбі з громадянинами України, усиновлювати дитину свого подружжя (до цього часу усиновлення дитини іноземцями було заборонено, а у механізм усиновлення українських дітей подружжями (іноземець та громадянин України) взагалі відсутній).




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22863.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове