Міністерство соцiальної політики України


У Польщі облаштують житло для комфортного проживання українських дітей із інституційних закладів

24 Травня 2023, 17:08

 

Заступники Міністра соціальної політики України Уляна ТОКАРЄВА та Ганна ПРОРОК, керівництво Національної соціальної сервісної служби та Одеської ОВА узгодили з представниками Міністерства сім'ї та соціальної політики Республіки Польща, Посольства України в Республіці Польща процедури, пов'язані з переміщенням у межах Польщі, а також з поверненням до України груп дітей з інституційних закладів, які наразі перебувають у Польщі.

«Повернення усіх наших дітей – безумовно, було і залишається нашим пріоритетом. Але діти мають бути в безпеці, тому ми б хотіли запобігати випадкам, коли вони повертаються з-за кордону в небезпечні регіони України. Для цього ми вже розробили зміни до законодавства, аби таке повернення відбувалося тільки за погодженням Національної соціальної сервісної служби. А до того, як ці зміни будуть ухвалені, ми б хотіли консультуватися та комунікувати з польською стороною за кожним випадком повернення дітей в Україну», – зазначила заступниця Міністра соціальної політики України Уляна ТОКАРЄВА.

«Національна соціальна сервісна служба вважає, що повернення дітей до України з-за кордону може розглядатися тільки у виключних випадках», – акцентував очільник НССС Василь Луцик.

Також сторони обговорили необхідність компактного розселення переміщених (евакуйованих) українських дітей, які на сьогодні проживають у польському центрі «Осса», з особами, що їх супроводжують.

Як підкреслила заступниця Міністра сім'ї та соціальної політики Польщі Барбара СОХА, польські органи місцевого самоврядування заохочуються до роботи над розміщенням українських дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ях. На сьогодні в Польщі є чимало вільних місць спільного проживання, які готові прийняти дітей. Але пріоритет – забезпечити комфортне проживання протягом тривалого часу. Тому наразі тривають переговори з такими організаціями, як ЮНІСЕФ, про облаштування житла в Польщі для українських груп до 14 осіб у містах, де є доступ до медицини, до шкіл та всієї іншої інфраструктури.

До польського центру «Осса» було тимчасово переміщено (евакуйовано) з України  483  дітей із інституційних закладів. 

Українська сторона подякувала Польщі та підкреслила величезний внесок, який країна-сусід робить для допомоги українським дітям-сиротам, а також громадянам України загалом. 

За результатами зустрічі було домовлено узгоджувати розміщення українських дітей із інституційних закладів на підставі оцінки їхніх потреб, орієнтуючись виключно на їхні інтереси.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22839.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове