Міністерство соцiальної політики України


Наді Мурад, Посол доброї волі ООН, зустрілася з представниками органів влади України задля поглиблення надання допомоги постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з війною

23 Травня 2023, 16:44

 

 

22 травня 2023 року представники Мінсоцполітики взяли участь у зустрічі Наді Мурад, іракської правозахисниці, яка є Послом доброї волі управління ООН з наркотиків і злочинності з представниками центральних органів виконавчої влади, міжнародних та громадських організацій, які забезпечують протидію та надання допомоги постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та використовують Кодекс Мурад у своїй роботі. 

«Мінсоцполітики з початку повномасштабного вторгнення російської федерації впроваджує механізми підтримки осіб, які постраждали від воєнних злочинів, злочинів проти людяності та грубих порушень прав людини в Україні, зокрема від сексуального насильства, пов’язаного з війною. Завдяки створеній мережі спеціалізованих служб, постраждалі можуть отримати юридичну допомогу, а також психологічні, медичні, соціальні послуги, зокрема послуги притулку, соціального супроводу, матеріальну допомогу. Наше завдання - створювати можливості для того, щоб покращувати допомогу та сприяти комплексній підтримці потерпілих», - зазначила Уляна Токарєва, заступниця Міністра соціальної політики.

Учасники зустрічі обговорили поточну ситуацію щодо порушення прав людей через військову агресію російської федерації проти України, а також використання Кодексу Мурад в Україні та проведення тренінгів для різних груп фахівців на основі цього кодексу.

Кодекс Мурад, що названо на честь Надії Мурад, лауреатки Нобелівської премії миру та постраждалої від злочинів, скоєних ІДІЛ, є глобальним рекомендаційним кодексом поведінки для осіб, що збирають інформацію від постраждалих сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, встановлює принципи роботи розслідувачів і ставить у її центр права постраждалих, їхні пріоритети, ризики та благополуччя. 

Цей Кодекс заснований на міжнародному праві, зокрема на основоположних правах людини — правах потерпілих на гідність, приватність, здоров'я, безпеку, доступ до правосуддя, правду та на ефективний юридичний захист. Таким чином, Кодекс відображає загальні, незаперечні основні стандарти, які повинні застосовуватися всіма суб'єктами в усіх контекстах, щоб заохочувати підхід, орієнтований на інтереси осіб, які пережили сексуальне насильство. Містить у собі стандарти, що застосовуються до фізичних осіб та організацій, які повинні інтегрувати ці стандарти у системи, політики, процедури, контракти та практику. 

Під час візиту учасники також відвідали Центр допомоги врятованим у місті Києві, обговорили концептуальні засади, які лежать в основі роботи таких центрів, визначили подальші кроки співпраці.

 

Довідково 

Станом на 01.05.2023 в Україні функціонує 809 спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статті.

Отримати консультацію щодо ситуації насильства, подальших кроків, а також контакти пунктів отримання допомоги можна за телефонами «гарячих ліній»:

 15-47 – (Державна установа «Урядовий контактний центр»), цілодобова та безкоштовна „гаряча лінія” з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;

За телефонним номером 15-47 надаються фахові послуги:

інформаційні (залежно від того, якої допомоги потребує людина, та до якої установи звернутися);

психологічні (постраждала особа може отримати безкоштовну консультацію психолога);

юридичні (консультації чоловікам та жінкам чи рекомендації щодо подальших дій або можливої допомоги).

Також, ви можете зателефонувати до місцевої територіальної громади, державної адміністрації, де фахівці, зможуть проконсультувати та повідомити, куди звернутися за допомогою, наддадуть інформацію про наявність спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі у районі та області.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22835.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове