Міністерство соцiальної політики України


Ми готові підтримувати територіальні громади в напрямі розширення соціальних послуг, — Уляна Токарєва

19 Травня 2023, 19:26

 

 

Завдяки реформі децентралізації ціла низка повноважень у соціальній сфері передана на локальний рівень – територіальних громад. Тому одним із пріоритетів діяльності Міністерства соціальної політики є посилення громад. Зокрема, триває робота зі створення формату національного закупівельника соціальних послуг, а також відбувається процес розширення інструментарію в роботі соціальних працівників.

На цьому наголосила заступниця Міністра соціальної політики України Уляна ТОКАРЄВА під час круглого столу «Соціальний захист та надання соціальних послуг на рівні територіальних громад. Актуальні проблеми», що відбувся на Закарпатті.

«Саме місцеві громади сьогодні вирішують: скільки фахівців соціальної сфери працюватимуть у локальних громадах, яке в них буде забезпечення, які кошти виділятимуться на надання соціальних послуг. Тому надзвичайно важливим є діалог між центральним і локальним рівнями, аби визначити, як ми можемо з центрального рівня підтримати ці послуги, як громади можуть відгукнутися на потреби, що мають люди на місцях», – зазначила Уляна ТОКАРЄВА.

Заступниця Міністра акцентувала, що Мінсоцполітики ставить за мету посилювати надавачів соціальних послуг, закуповувати послуги в професійних надавачів, в тому числі громадських організацій. В Реєстр надавачів соціальних послуг вже входить більше 3 тис. організацій, які працюють в громадах. 

«Ми активно навчаємо соціальних працівників по всій країні інструментам роботи з людьми, які втратили своїх близьких у зв’язку з війною. Додатково розпочаті навчальні програми для фахівців соціальної сфери, до яких звертаються родини ветеранів та військовослужбовців. Такі фахівці отримують усю необхідну інформацію про роботу в сфері кейс-менеджменту, надання професійної психосоціальної підтримки. Ми готові підтримувати будь-яку громаду, яка вирішить рухатися в напрямі розширення психосоціальних послуг для дітей та дорослих, розвитку сімейних форм виховання, підтримки найбільш вразливих груп населення», – резюмувала Уляна ТОКАРЄВА.

Захід відбувся за ініціативи Закарпатської ОВА, Асоціації соціального розвитку через право та Ужгородського національного університету.

Учасники обговорили тему соціального захисту військовослужбовців та їхніх родин, сучасні інструменти професійної освіти фахівців соціальної сфери, а також проблемні питання щодо організації надання соціальних послуг. Озвучено пропозиції щодо того, як підіймати престиж та розвивати професію соціального працівника в сучасній Україні.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22830.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове