Міністерство соцiальної політики України


Українські діти з інтернатних закладів, які були евакуйовані за кордон, мають повертатися лише в безпечні умови, — Оксана Жолнович

19 Травня 2023, 15:01

 

 

Війна залишила багатьох українських дітей без батьків і створила надзвичайні виклики для системи захисту прав найвразливіших категорій. Тому Мінсоцполітики здійснює комплексну роботу для захисту прав дітей, в тому числі евакуйованих за кордон.

На цьому акцентувала Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович в ефірі загальнонаціонального марафону UAразом. 

«Близько 3 тисяч дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування з інституційних закладів знаходяться зараз за кордоном і перебувають на консульському обліку. Ми постійно моніторимо питання захисту їхніх прав та умови перебування. Ці діти після повернення в Україну мають бути влаштовані до сімейних форм виховання або усиновлені», —  зазначила Оксана ЖОЛНОВИЧ.

Окремо Міністерка соціальної політики звернула увагу представників місцевої влади та інтернатних закладів, які вирішили повертати дітей в Україну з евакуації на необхідності дотримання вимог законодавства. Так, відповідно до його норм повернення в Україну дозволяється тільки в безпечні умови, після припинення воєнного стану.

«Дитина має повертатися в Україну для возз’єднаня з родичами, усиновлення або коли для неї знайшли сімейну форму виховання. Повертати ж цілі заклади без розуміння того, в яких умовах діти перебуватимуть, неправильно, я дуже не рекомендую цього робити. Адже ми спеціально рятували дітей з небезпечних зон. Тому готуватимемо більш жорсткі роз’яснення з, по суті, забороною повертати заклади якщо не розумітимемо: де діти будуть розміщені, чи перебуватимуть вони в безпечних умовах, чи знайдені для них сім’ї», – акцентувала Міністерка. 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22828.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове