Міністерство соцiальної політики України


CDTO Annual Forum: підсумки та плани щодо цифровізації в Україні

28 Березня 2023, 19:50

 

 

У Києві відбувся форум цифрової трансформації, де впродовж двох днів заступники міністрів і керівників обласних адміністрацій з питань цифрової трансформації (CDTO — Chief digital transformation officer) розповідали про втілені протягом 2022 року ініціативи із цифровізації, обговорювали плани та механізми реалізації цифрових проєктів, корисних для громадян.  

Під час заходу обговорили наступні питання: роль відкритих даних, інструменти впровадження послуг, розвиток державних електронних реєстрів, електронний документообіг тощо. Відбулася дискусія між CDTO щодо залучення фінансування для цифрових проєктів від міжнародних партнерів. Команда Мінцифри презентувала пріоритетні напрями проєктів на 2023 рік і заручилась підтримкою CDTO.

Віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час виступу розповів про стратегії цифровізації на 2023 рік, що потрібно втілити, консолідувавши зусилля. Він зауважив, що кожен CDTO є ефективним інноватором та може суттєво впливати на цифровізацію держави загалом. 

«Важлива роль для пришвидшення цифрової трансформації країни лежить на CDTO. Саме завдяки роботі CDTO ми пронизуємо цифровізацією кожну сферу життя держави, впроваджуємо цифрові проєкти на рівні регіонів, запускаємо нові послуги в Дії. Це ефективні менеджери, які також займаються впровадженням інновацій та оптимізацією процесів за допомогою цифрових інструментів у різних органах влади. Зараз працює 17 CDTO в міністерствах, 21 CDTO — в центральних органах влади та 16 CDTO — в обласних військових адміністраціях. Наша ціль — CDTO у всіх органах державної влади та цифрові лідери у всіх територіальних громадах», — сказав Михайло Федоров.

Під час свого виступу Костянтин Кошеленко, заступник Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, розповів про результати впровадження Єдиної інформаційної системи соціальної сфери (ЄІССС) та подальші плани з її розвитку,  а також про виплати і послуги, які планує реалізувати Мінсоцполітики на порталі і в застосунку Дія разом з Міністерством цифрової трансформації України.

«ЄІССС змінює ефективність надання соціальної підтримки громадянам, забезпечуючи прозорість, швидкість і мультиканальність обслуговування та контроль за наданням послуг і призначенням виплат. Нова система приходить на зміну створеній ще у 90-ті системі АСОПД, яку намагались замінити вже тричі, але неуспішно. Зараз же нам це вдається. 

Крок за кроком втілюємо зміни, зокрема завдяки підтримці обласних CDTO у впровадженні нової системи та підтримки CDTO міністерств у розбудові інформаційних обмінів з їх системами», – розповів Костянтин Кошеленко.

Впродовж форуму учасники з різних міністерств обговорили створення нових спільних цифрових проєктів і можливість їх пілотування в регіонах. 

Захід організувало Міністерство цифрової трансформації України спільно з Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки урядів Японії та Швеції у межах Проєкту підтримки Дія.

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22700.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове