Міністерство соцiальної політики України


Роз’яснення з найактуальніших питань що стосуються отримання, розподілу, цільового використання гуманітарної допомоги

22 Березня 2023, 15:31

 

Питання

Відповідь

 

Чи може організація бути внесена до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги під час дії воєнного стану

 

 Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.10.2020 № 927 „Деякі питання організації ведення автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомогиˮ включення до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги відбувається одночасно із прийнятим Мінсоцполітики рішенням про визнання вантажів гуманітарною допомогою.

На сьогоднішній день вантажі, які перетинають митний кордон України, визнаються гуманітарною допомогою за декларативним принципом (постанова КМУ від 01.03.2022 року № 174 „Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стануˮ) без рішення про визнання гуманітарною допомогою таких вантажів Мінсоцполітики. З цієї причини отримувачі таких вантажів не можуть бути включенні до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги. Питання включення організацій до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги за умови декларативного ввезення гуманітарних вантажів потребує додаткового врегулювання.

В зазначеному контексті Міністерством соціальної політики напрацьовано проекти змін до діючого законодавства, які удосконалять процедуру реєстрації отримувачів гуманітарної допомоги із урахуванням потреб воєнного стану та після його завершення.

 

Де можна отримати гуманітарну допомогу

Мінсоцполітики відповідно до Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 423 (зі змінами), забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері соціальної політики, соціального захисту населення, волонтерської діяльності, гуманітарної допомоги.

Однак, Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 „Про введення воєнного стану в Україніˮ, затвердженим Законом України  від 24 лютого 2022 року  № 2102-IX, в Україні було введено воєнний стан.

Виходячи із зазначеного гуманітарна допомога від донорів надходить до Гуманітарного штабу, який розташований на території обласного центру, а з нього в свою чергу вона розподіляється по гуманітарних штабах окремих районів. Тому, просимо звертатись до обласних військових адміністрацій відповідного регіону для отримання інформації з приводу видачі гуманітарної допомоги. 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22682.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове