Міністерство соцiальної політики України


В особливому фокусі уваги Мінсоцполітики залишаються сім’ї, які виховують дітей-сиріт, - Уляна Токарєва на презентації дослідження «Діти та війна»

17 Лютого 2023, 16:44

 

16 лютого 2023 року у прес-центрі «Інтерфакс-Україна» заступниця Міністра соціальної політики Уляна Токарєва взяла участь у прес-конференції на тему: «Діти та війна: презентація дослідження про потреби ВПО та результати роботи програми Вінтеризація».

Дослідження було зосереджено на потребах, проблемах та реаліях життя внутрішньо переміщених родин з дітьми під час війни в Україні. В його рамках проведено масштабне опитування та півсотні глибинних інтерв’ю з прийомними родинами, дитячими будинками сімейного типу та внутрішньо переміщеними родинами з дітьми.

Уляна Токарєва у своєму виступі визначила виклики, що постали перед державою під час війни щодо захисту прав дітей, підкреслила важливість реалізації програм підтримки сімей з дітьми, які були вимушені покинути домівки та переміститися як у безпечні регіони України, так і шукати прихисток за кордоном. При цьому у фокусі уваги міністерства залишаються сім’ї, які виховують дітей-сиріт, дітей, що залишилися без батьківського піклування - прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, сім’ї опікунів, усиновителів.

Заступниця Міністра наголосила на необхідності тісної співпраці на всіх рівнях для подолання викликів щодо соціальної підтримки сімей, які постраждали від війни, у громадах із залученням можливостей громадського сектору.

«Важлива будь-яка підтримка під час інтеграції родини на новому місці – у питаннях оренди житла, працевлаштування, пошуку дитячого садочка, школи, пошуку психолога, який може допомогти і дітям, і дорослим. При цьому співпраця з громадським сектором надзвичайно важлива», - сказала Уляна Токарєва.

Учасники заходу висловили спільну думку, що отримані результати дослідження дають змогу визначити системні прогалини, переглянути підходи до надання соціальних послуг для ВПО та об’єднати зусилля держави та громадськості, щоб  знайти шляхи вирішення проблем та сфокусувати увагу на реальних потребах цієї категорії людей.

Захід відбувся з ініціативи МБО «БФ «СОС Дитячі Містечка» Україна, який 19 років працює задля попередження сирітства в Україні та розвитку сімейних форм виховання. За період від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну спільно з партнерами допомогли 124 619 дітям та родинам, постраждалим від війни.

У прес-конференції також взяли участь Сергій Лукашов – Національний директор СОС Дитячі Містечка України, Дар’я Касьянова – Національний програмний директор СОС Дитячі Містечка, Андрій Черноусов – розробник дослідження «Діти та війна», науковець Харківського інституту соціальних досліджень та інші експерти з питань захисту прав дітей та соціальної допомоги.

Ознайомитися з дослідженням можна за посиланнямhttps://sos-ukraine.org/wp-content/uploads/2023/02/rezultaty-doslidzhennya-dity-i-vijna-veresen-lystopad-2022r.pdf

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22603.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове