Міністерство соцiальної політики України


Оксана Жолнович працює над залученням міжнародної підтримки України на 61-й сесії Комісії ООН з соціального розвитку

9 Лютого 2023, 19:50

 

 

6 лютого 2023 року Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович взяла участь в 61-й сесії Комісії ООН із соціального розвитку. Основна тема цьогорічної сесії – створення продуктивної та гідної праці для всіх та розвиток соціальних сервісів.

Під час зустрічі з представниками ООН, Міністерка акцентувала увагу на тому, що все надане організацією фінансування, стане основою для  стабілізації ситуації в соціальній сфері. По закінченню війни, це дасть змогу державі самостійно вирішувати всі важливі питання та перейти від антикризової роботи системи до її сталого розвитку. 

“Сьогодні українська соціальна політика зіткнулася із надзвичайними викликами через повномасштабну російську агресію. Насамперед, йдеться про 14 млн українців, які були змушені покинути свої домівки і виїхати в інші міста країни або й за кордон. Безперервні російські атаки руйнують нашу енергетику та підприємства, не дозволяючи у повній мірі відновлювати економіку і людям заробляти собі на життя. Разом із тим, Уряд України продовжує роботу над збільшенням стійкості та подальшим розвитком соціальної сфери»,– розповіла Міністерка соціальної політики. 

Вона також зазначила, що виплачуються всі гарантовані пенсії, допомоги малозабезпеченим, багатодітним, людям з інвалідністю та дітям. Роботодавцям надається фінансова підтримка для збереження робочих місць і заохочення працевлаштування  внутрішньо переміщених працівників. 

Для ефективного управління соціальними сервісами під час активних військових дій триває їхня цифровізація. У тому числі створення надійних інструментів для збору та розподілу коштів та технічної підтримки від міжнародних партнерів та небайдужих осіб. 

Також був запущений гуманітарний рахунок, кошти з якого обліковуються окремо і спрямовуються на допомогу вразливим категоріям населення, які потребують особливої уваги під час війни. 

Основні зусилля Міністерства соціальної політики наразі сфокусовані на наданні психосоціальної допомоги, розвитку сімейних форм виховання для дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування і змінах в процедурах реабілітації та протезування (ортезування). Останнє дуже актуальне, бо в Україні зростає інвалідизація дітей та дорослих внаслідок взаємодії з вибухонебезпечними предметами. 

“З одного боку ми вживаємо негайних заходів з евакуації людей з небезпечних районів, надання їм необхідної допомоги, забезпечення їх тимчасовим житлом та доглядом. Одночасно, модернізуємо систему реабілітації та розширюємо можливості повернення травмованих людей до активного економічного та соціального життя”, – резюмувала очільниця Мінсоцполітики. 

За словами Міністерки, стійка, гнучка та ефективна соціальна підтримка – один з факторів, на який будуть зважати перед поверненням українські громадяни, яких війна змусила виїхати за кордон або хто постраждав від вторгнення.

У програмі перебування Міністерки соціальної політики в США передбачено її участь в роботі Міністерського форуму, дискусії високого рівня щодо Четвертого огляду та оцінки Мадридського міжнародного плану дій з питань старіння, проведення зустрічей з представниками інших держав, органів влади  та інституцій з метою активізації співпраці та підтримки впровадження реформ у соціальній сфері.   




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22584.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове