Міністерство соцiальної політики України


Уряд ухвалив постанову про щомісячні грошові виплати громадянам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною і брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України

9 Лютого 2023, 14:00

 

 

Метою Міністерства соціальної політики є забезпечення ефективного соціального захисту громадян,  а також, зважаючи на боротьбу України з повномасштабною російською агресією, вшанування подвигів тих, хто сьогодні захищає Батьківщину на фронті.

20 січня Уряд ухвалив постанову, яка забезпечить здійснення щомісячних грошових виплат громадянам, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною і брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, а також членам сімей загиблих (померлих) громадян з їх числа.

Постанова* визначає наступні розміри щомісячної грошової виплати, залежно від присвоєної відзнаки:

 

- орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, –  2 розміри мінімальної заробітної плати або 13 400 грн на 1 січня ц.р.;

- орденом За мужність” трьох ступенів, – 1 розмір мінімальної заробітної плати або 6 700 грн на 1 січня ц.р.;

- орденом княгині Ольги трьох ступенів, – 1 розмір мінімальної заробітної плати або 6 700 грн на 1 січня ц.р.;

 

 

Постанову ухвалено на виконання Закону України “Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян”

Призначення та виплату щомісячної грошової виплати здійснюватиме Пенсійний фонд України.

Держава вшановує подвиги захисників і захисниць України, які відстоюють територіальну цілісність Батьківщини у боротьбі з російською військовою агресією. Додаткові виплати не є основним чи єдиним інструментом їх підтримки Урядом, системний моніторинг проблем та потреб тих, хто сьогодні на передовій зі зброєю в руках протидіє російській навалі, постійно перебуває у фокусі уваги держави.

Звертаємо увагу: для тих осіб, які мають право на призначення щомісячної грошової виплати та на 1 січня 2023 р. перебували на обліку в територіальних органах ПФУ, органами Пенсійного фонду здійснюватиметься призначення автоматично за матеріалами пенсійних справ із виплатою з 1 січня 2023 р. 

Ті особи, які мають право на призначення щомісячної грошової виплати та не перебувають на обліку в органах ПФУ, мають звернутися до органів Пенсійного фонду. У разі звернення, призначення та виплата здійснюватиметься з 1 січня 2023 року. 

 

*”Деякі питання призначення і виплати щомісячної грошової виплати деяким категоріям громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, які брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, та членам сімей загиблих (померлих) громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною”.

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22582.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове