Міністерство соцiальної політики України


У ІІІ Форумі з міграційного права взяли участь заступники Міністра соціальної політики України Костянтин Кошеленко та Уляна Токарєва

12 Грудня 2022, 10:50

 

 

Костянтин Кошеленко, заступник Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, та Уляна Токарєва, заступниця Міністра соціальної політики України,  взяли участь у ІІІ Форумі з міграційного права, який був організований Асоціацією правників України та пройшов в онлайн-форматі.

Під час заходу учасники форуму обговорили ряд актуальних питань, зокрема, захист прав громадян України, які вимушено  перебувають за кордоном внаслідок збройної агресії рф, виклики та способи допомоги для внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Костянтин Кошеленко у своєму виступі розповів про цифровізацію соціальної сфери, як вона сприяє безбар’єрності, та цифрові послуги, що вже доступні для ВПО.

“Коли ми говоримо про внутрішньо переміщених осіб, варто пам’ятати, що ВПО - це не соціальний статус, а тимчасова життєва ситуація, яка з нашою перемогою повинна відійти у минуле. Найбільш масово затребуваними соціальними послугами цього року стали  довідка та отримання допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб. Піковим навантаженням на інфраструктуру органів соцзахисту стали березень та квітень, що спричинило незручності як для громадян, так і працівників. Вирішити питання змогли цифровізувавши ці послуги разом із Мінцифрою та ДП “ІОЦ Мінсоцполітики - послуга стала доступною у застосунку Дія. Підтвердженням необхідності цифровізації послуг стало отримання довідки ВПО 126 653 громадянами нашої країни за один день 22 квітня 2022 року. Це в рази більша кількість отримувачів послуги, ніж ми могли забезпечити офлайн. Тож рухаємось далі, і найближчим часом надамо можливість онлайн – змінити адресу місця проживання або взагалі знятись з реєстрації внутрішньо переміщеним особам”, – підкреслив важливість цифровізації послуг Костянтин Кошеленко.

Також заступник Міністра повідомив, що станом на 08 грудня на обліку ВПО перебувають 4 886 648 громадян. У тому числі 3 539 376 громадян перемістились після 24 лютого 2022 року, з яких 2 856 232 - зареєструвалися вперше з дня повномасштабного вторгнення. 

Уляна Токарєва, заступниця Міністра соціальної політики України, під час виступу акцентувала увагу на важливості співпраці різних відомств для якісного надання соціальних послуг та підтримки людей, які переїхали або проживають в постраждалих громадах.

“У підтримці наших громадян дуже важливою є співпраця різних міністерств та відомств. В тому числі, коли ми говоримо про соціальний захист людей, що переїхали з постраждалих територій. Це комплексний процес, в якому взаємодіють Мінсоцполітики, Мінреінтеграції, Міністерство охорони здоров’я, Мінекономіки, центри зайнятості, місцеві громади, неурядові організації тощо.  Усі разом вони відіграють важливу роль у вирішенні проблемних питань переселенців, працюють комплексно. Надважливою є така спільна робота в інтеграції людей в нові громади проживання, відновлення власного ресурсу, забезпечення базових потреб, житлом та роботою”, – зазначила Уляна Токарєва.

Заступниця Міністра також наголосила на важливості роботи працівників соціальної сфери, адже саме вони допомагають більшості  людей отримати тимчасову підтримку в складній ситуації, визначитися з подальшими кроками у відновленні власного життя. 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22416.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове