Міністерство соцiальної політики України


ЮНІСЕФ допоміг провести тренінги для тих, хто готовий прийняти дитину у сім’ю

9 Грудня 2022, 14:00

 

За підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Міністерства соціальної політики України 170 кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни або піклувальники, усиновлювачі та патронатні вихователі пройшли двотижневе навчання, щоб підготуватися та вже за деякий час прийняти дитину у родину.

Навчання відбулося за новою державною програмою на базі обласних центрів соціальних служб Вінницької, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Чернігівської, Харківської та Миколаївської областей. 

 

 

Кандидатів супроводжували 33 тренери, 21 практичний психолог, представники громадських організацій, а також експерти міжнародної благодійної організації “Партнерство “Кожній дитині”.

“Базовий модуль навчання триває 6 днів - він загальний для усіх. А далі щонайменше тиждень кандидатів навчають за їхнім напрямом, в залежності від того, чи хочуть вони усиновити дитину, створити прийомну родину чи дитячий будинок сімейного типу, стати опікунами чи патронатними вихователями. Навчання для патронатних родин триває найдовше - 12 днів,” – пояснює тренерка, експертка проєкту “Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни” Лариса Пєтушкова.  

Протягом навчання кандидати, зокрема, дізналися як готуватися до прийому дитини, організувати її переміщення, правильно поводитися, якщо дитина травмована. Крім того, під час занять вивчали нормативно-правову базу з питань прав дитини. 

З-поміж особливостей цього навчання фахівці відзначають високий рівень мотивації окремих груп. Потенційні усиновлювачі готові брати не лише маленьких дітей, а й підлітків, і навіть сімейні групи - сестру з братом. 


“Ми з чоловіком вирішили стати патронатними вихователями вже давно, але прийшла війна, чоловік пішов служити. А я не полишила цю ідею і вмовила маму піти зі мною на навчання, як помічницю патронатного вихователя,” – розповідає  Світлана Деркач із Рівненської області. 

І додає – зараз особливо важливо надати допомогу дитині, яка ризикує потрапити до інтернату, та дати шанс батькам зберегти родину.




 

 

 

Марія та Олександр Янчуки пройшли курс кандидатів в усиновлювачі.


“Я зрозуміла, щоб стати усиновителем, мені ще потрібно так багато вчитися. Завжди ставлю багато запитань, адже дитина - це велика відповідальність на все життя. Але чоловік мене дуже підтримує і я впевнена, що ми зможемо пройти цей шлях разом,” – каже Марія. 

 

 

 

 

 

 

 

У середньому, за оцінками експертів,  після навчання прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу створюються через 2-3 місяці. У патронат перші діти потрапляють впродовж півроку. А усиновлювачі стають батьками за рік-півтора. 

Навчання відбулося в межах проєкту ЮНІСЕФ «Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни», що впроваджується міжнародним благодійним фондом “Партнерство "Кожній дитині" на замовлення Міністерства соціальної політики України. Мета проєкту - надання підтримки органам влади у моніторингу та забезпеченні потреб дітей, які перебувають у сімейних формах виховання, під патронатом, дітей раннього віку у будинках дитини, дітей, які в період війни залишилися без батьківського піклування, вихованців інтернатних закладів. 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22409.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове