Міністерство соцiальної політики України


Мінсоцполітики та ПРООН в Україні уклали Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю

20 Жовтня 2022, 13:46

 

 

19 жовтня 2022 року Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович та виконуюча обов’язки Постійного представника ПРООН в Україні Манал Фуані підписали Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством соціальної політики України та Програмою розвитку Організації Об`єднаних Націй.
Метою Меморандуму є розширення спільних проектів, зокрема щодо удосконалення надання соціальних послуг та цифровізації процесів у соціальній сфері.

Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович зазначила про важливість посилення співпраці міністерства і ПРООН в умовах повномасштабної війни та формалізації її напрямів у Меморандумі.

“Повномасштабна війна створила надзвичайні виклики перед існуючою системою соціальних послуг і підтримки. Ми як держава мусимо забезпечити потреби особливо вразливих верств населення - це люди з інвалідністю, одинокі особи похилого віку та інші категорії, яким складно або вони не хочуть евакуюватися за кордон. Внутрішньо переміщені особи з числа цих категорій практично не можуть отримати соціальні послуги в нових громадах. Саме тому ми маємо продумати механізми, що забезпечать їх належною допомогою. Відтак, нам важлива технічна та нормотворча підтримка, залучення кращих світових практик для переформатування системи соціальної підтримки. Впевнена, що укладання Меморандуму з ПРООН стане потужним посиленням цього процесу”, - заявила Оксана Жолнович.

Міністерка також акцентувала увагу на тому, що нові цифрові моделі підтримки в соціальній сфері, які виникнуть у результаті співпраці між Мінсоцполітики та ПРООН в Україні, забезпечать зручні та ефективні сервіси для громадян, а в майбутньому можуть стати прикладом для інших країн.

“Для подолання складних життєвих обставин недостатньо здійснити якусь виплату. Дуже важливо також надати необхідну послугу. Але часто в місцевих громад не вистачає для цього фахівців і коштів. Тому Мінсоцполітики хоче використати досвід системи охорони здоров’я і налагодити центральні закупівлі соціальних послуг у різних надавачів, створюючи таким чином конкуренцію, яка покращить їхню якість. Ми плануємо закуповувати соціальні послуги також у громадських організацій, які мають необхідний досвід і фахівців. Це дозволить створити єдину мережу надавачів соціальних послуг на всій території нашої держави”, - резюмувала Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Виконувачка обов'язків Постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані сказала, що під час війни є загроза, що найвразливіші верстви суспільства можуть залишитись без уваги та дуже стрімко “провалитися” в соціальну прірву. “Ми працюватимемо з міністерством, щоб цього не сталося, – наголосила вона. – Наші експерти несуть колективний досвід із майже 170 країн, який у поєднанні зі знаннями та досвідом міністерства дасть можливість спільно розробити найкращі рішення з урахуванням поточного контексту в Україні”.

Співробітництво Мінсоцполітики та ПРООН на основі укладеного Меморандуму відбуватиметься за такими основними напрямами:

посилення системи надання комплексу соціальних послуг на національному та місцевому рівнях, зокрема через надання експертної та технічної підтримки в процесі нормотворчості. Йдеться також про посилення співпраці з надавачами соціальних і реабілітаційних послуг, в тому числі з громадськими організаціями.

Впровадження знань і навичок для розробки та реалізації політик для цифровізації послуг, орієнтованих на громадян, відповідно до підходу, заснованому на правах людини та гендерному аспекті.

Створення пакетів клієнтоорієнтованих комплексних соціальних послуг, в тому числі із застосуванням цифрових технологій, побудованих навколо життєвих ситуацій.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22285.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове