Міністерство соцiальної політики України


Як оформити українське свідоцтво про народження малюка, якщо дитина народилася на тимчасово непідконтрольній українській владі території?

20 Жовтня 2022, 11:20

 

Продовжуємо поширювати корисну інформацію з питань захисту прав дітей, яка стане у нагоді батькам новонароджених під час воєнного стану.

Питаєте: Як оформити українське свідоцтво про народження малюка, якщо дитина народилася на тимчасово непідконтрольній українській владі території?

Відповідаємо:

Якщо ваша дитина народилася на тимчасово непідконтрольній українській владі території – ви все ж можете оформити українське свідоцтво про народження малюка.

Підставами для проведення державної реєстрації народження є, зокрема:

Медичний висновок про народження, сформований в Реєстрі медичних висновків електронної системи охорони здоров’я відповідно до Порядку формування та видачі медичних висновків про народження.

- Медичне свідоцтво про народження (форма №103/о).

- рішення суду про встановлення факту народження

Разом з тим, на період дії воєнного стану на території України та за умови відсутності можливості заповнення медичним працівником медичного свідоцтва про народження (форма №103/о) медичний працівник зобов’язаний на кожний випадок народження живої дитини виписати довідку довільної форми у двох примірниках без проставляння печатки, яка обов’язково повинна містити відомості щодо:

- найменування надавача медичних послуг;

- прізвища, власного імені та по батькові (за наявності) медичного працівника;

- прізвища, власного імені та по батькові (за наявності) жінки, яка народила дитину;

- дату народження (число, місяць, рік) та стать новонародженого;

- назва населеного пункту, в якому видана довідка;

- місце народження дитини (за інформацією, що надається жінкою, яка народила дитину, у разі коли місце видачі довідки не збігається із фактичним місцем народження);

- підпис медичного працівника;

- дата видачі довідки.

Така довідка вважається документом, що підтверджує факт народження дитини, та прирівнюється до заповненого медичного свідоцтва про народження (форма №103/о).

Крім того, державна реєстрація народження фізичної особи та її походження, народження якої відбулося під час дії воєнного стану в межах адміністративно-територіальної одиниці де державна реєстрація народження не проводиться, може проводитися за заявою про державну реєстрацію народження, складеною у довільній формі, електронна копія (сканована копія, фотокопія) якої разом із електронними копіями (сканованими копіями, фотокопіями) медичного документа, що відповідно до законодавства є підставою для проведення державної реєстрації народження, та інших документів, необхідних для такої реєстрації, надсилається на адресу електронної пошти відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Чернівецькій області Управління державної реєстрації Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Івано-Франківськ) birth@cv.minjust.gov.ua.

Особливості провадження у справах про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України визначені у статті 317 Цивільного процесуального кодексу України.

Куди треба звернутися з питання державної реєстрації народження дитини?

З питання державної реєстрації народження треба звернутися до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану, розташованого на території, підконтрольній українській владі, з документом, що підтверджує факт народження дитини.

Хто може подати заяву щодо державної реєстрації народження дитини?

Державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них, за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров'я, в якому народилася дитина чи в якому вона перебуває.

Детальніше про реєстрацію народження малюка читайте на інформаційних ресурсах наших колег – Міністерство юстиції України за посиланням: https://bit.ly/3dy0fCi




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22283.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове