Міністерство соцiальної політики України


На Полтавщині спеціалісти проходять навчання з питань психосоціальної підтримки

23 Вересня 2022, 19:20

 

 

Війна, на жаль, стала частиною нашого життя. Люди втрачають близьких, будинки, виявляються відірваними від сім'ї і звичного оточення, стають свідками смерті, насильства, руйнувань.

Наслідки цього залишаться на роки, тому стало актуальним формування здатності осіб, які пережили психотравмуючі події, повернутися до емоційної рівноваги та психологічного тонусу.

З ініціативи першої леді України Олена Зеленська в країні запущена загальнонаціональна ініціатива щодо зміцнення психічного здоров’я та психосоціальної підтримки громадян. У рамках її реалізації у співпраці з організаціями громадянського суспільства та міжнародними партнерами проводяться навчальні заходи, спрямовані на вдосконалення знань та навичок фахівців соціальної сфери щодо збереження ментального здоров’я людей.

На замовлення Мінсоцполітики 74 працівника регіональних центрів соціальних служб пройшли навчання за програмою ВООЗ «Самодопомога Плюс», та 69 - навчання з першої психологічної допомоги, проведене командою міжнародної організації Save The Children.

Підготовлені тренери отримали можливість передавати свої знання в регіонах України працівникам соціальної сфери, які безпосередньо працюють із особами, пережившими стресові ситуації.

Перша психологічна допомога є одним із низки заходів реагування у відповідь на надзвичайні ситуації. Коли постраждалих сотні, проводяться пошуково-рятувальні роботи, надається екстрена медична допомога, роздача продуктових наборів, заходи щодо розшуку членів сімей, забезпечення даху над головою. В таких ситуаціях спеціалісти, задіяні у заходах, повинні швидко орієнтуватися та володіти базовими знаннями, які забезпечать ефективність підтримки із врахуванням екстремальності ситуації, умов кризи та потреб кожного.

Реагуючи на такі виклики, в Полтавській області тренери регіонального центру соціальних служб започаткували проведення навчань для представників соціальної сфери в співпраці із психологами громадських організацій, Головного управління ДСНЗ в Полтавській області, Центру психічного здоров'я КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради».

В регіоні для фахівців із соціальної роботи та працівників комунальних та недержавних надавачів соціальних послуг (охоплено 200 осіб) вже проведено 2 тренінги за курсом ВООЗ «Самодопомога Плюс» та 6 навчань щодо надання психологічної допомоги, в тому числі дітям, які пережили психотравмуючі події під час війни, а також щодо формування уявлень про техніки зцілення для батьків.

В ході навчань тренери розповідають як побороти стрес і травму в умовах надзвичайних ситуацій, навчають технікам стабілізації станів людей в умовах екстрених ситуацій, моделюють ситуації, в яких опиняються наші співвітчизники та обговорюють способи виходу з них.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22227.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове