Міністерство соцiальної політики України


Міністерство соціальної політики задля вирішення проблем із виплатами для ВПО запроваджує централізацію призначення, нарахувань та виплати в ЄІССС

5 Вересня 2022, 18:31

 

 

З повномасштабним воєнним вторгненням в Україну російської федерації кількість внутрішньо переміщених осіб суттєво зросла разом із навантаженням на працівників управлінь соціального захисту населення (УСЗН) та ЦНАП. Також у зв’язку з тим, що 79 районних управлінь соцзахисту вимушено припинили свою роботу на тимчасово окупованих територіях, завдання з централізованого нарахування державних допомог, пільг, субсидій покладено на ДП “Інформаційно-обчислювальний центр Мінсоцполітики України”. Все це змінило пріоритетність Мінсоцполітики у плані цифровізації допомог, пільг, субсидій тощо, тож навесні терміново був розроблений новий функціонал систем обліку ВПО, надана можливість подати онлайн заяву на отримання довідки ВПО через портал, застосунок Дія та внесені зміни до етапів впровадження Єдиної інформаційної системи соціальної сфери (ЄІССС).

“Саме задля вирішення проблемних питань по виплатам для внутрішньо переміщених осіб Мінсоцполітики запроваджує централізацію призначення, нарахування та виплати в ЄІССС”, - прокоментував Костянтин Кошеленко, заступник Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Для цього Мінсоцполітики підключило до дослідно-промислової експлуатації ЄІССС Житомирську, Рівненську та Вінницьку області, які надають зворотній зв’язок по роботі системи та пропозиції щодо покращень її функціоналу. Також наразі відбувається підключення до системи співробітників управлінь соцзахисту з інших областей для остаточного впровадження цієї послуги на початку жовтня.

Загальними перевагами впровадження централізації призначення, нарахування та виплати в ЄІССС є:

-  спрощення роботи співробітників управлінь соцзахисту населення з документами внутрішньо переміщених осіб (більшість призначень буде в автоматичному режимі);

-  дозволить людям швидше отримати довідку ВПО;

-  забезпечення максимальної інформаційної взаємодії з державними реєстрами, що знизить можливість помилок та неточностей при призначенні та скоротить час на підтвердження інформації.

Також додатково звертаємо увагу, що після впровадження в промислову експлуатацію ЄІССС, ця централізована послуга полегшить роботу співробітникам УСЗН при призначенні допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, а саме:

1. В автоматичному режимі відкриватимуться особові рахунки.

2. Завдяки реалізованим обмінам перевірка документів буде також автоматичною.

3. Електронні справи буде значно зручніше передавати із управління в управління в регіоні та між ними.

Мінсоцполітики продовжує цифровізацію соціальних послуг заради людей та зручності як для отримувачів, так і надавачів цих послуг.

 

Довідковою

Електронні послуги для ВПО були розроблені за підтримки проєкту «Цифрові, інклюзивні, доступні: Підтримка цифровізації державних послуг в Україні», що впроваджується Програмою розвитку ООН за фінансової підтримки Швеції. Проєкт розпочав роботу в 2021 році і спрямований на подолання цифрового розриву між поколіннями та різними соціальними групами. Його головна мета – підвищити доступність нових цифрових рішень, щоб кожен чоловік та жінка в Україні могли користуватися електронними послугами та ніхто не залишився поза увагою.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22171.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове