Міністерство соцiальної політики України


Програма ЮНІСЕФ із надання гуманітарної грошової допомоги «Спільно» вже охопила понад 350 000 дітей в Україні

17 Серпня 2022, 13:05

 

 

Програму запущено 31 березня 2022 року спільно з Міністерством соціальної політики для задоволення потреб родин із дітьми, які належать до найуразливіших груп населення. Із того часу ЮНІСЕФ виплатив 125 мільйонів доларів США, які отримали  350 000 дітей, включно із 35 000 дітей із інвалідністю, які проживають у 120 000 домогосподарств.

«Ця програма покликана допомогти сім’ям у кризовій ситуації зробити те, що вони вважають за найкраще для своїх дітей, – сказав Мурат Шахін, голова офісу ЮНІСЕФ в Україні.  Ніхто краще за батьків чи опікунів не може визначити, як отримати максимальну користь від цієї підтримки».

Програма фінансової допомоги «СПІЛЬНО» спрямована на підтримку родин із трьома чи більше дітьми або родин, які виховують дітей з інвалідністю. Ця група була обрана як пріоритетна за результатами звіту ЮНІСЕФ про дитячу бідність, виданому у 2020 році, який підтвердив, що 47,3% сімей в Україні живуть у бідності. Зокрема, 81% сімей із трьома і більше дітьми знаходяться за межею бідності.

Підзвітність перед постраждалим населенням є ключовим принципом програми «Спільно». Існує спеціальна “гаряча лінія” 0 800 600 017 для допомоги тим, у кого виникають складнощі із подачею заявки. Саме “гаряча лінія” стала важливим інструментом для надання консультацій  та підтримки сімей у подачі заявок на программу.

Програму розроблено для підтримки державної системи соціального захисту. ЮНІСЕФ тісно співпрацює з Міністерством соціальної політики, Міністерством цифрової трансформації та гуманітарними організаціями, щоб забезпечити зв’язок між гуманітарними грошовими виплатами та державними програмами соціального захисту. Наприклад, державні соціальні працівники були залучені в кількох регіонах країни для підтримки реєстрації у програмі «Спільно».

«Програма ЮНІСЕФ із надання гуманітарної грошової допомоги «Спільно» стала дієвим інструментом підтримки сімей з дітьми в надзвичайно складний період для них і для країни загалом. Консолідація зусиль міжнародної програми допомоги та Міністерства соціальної політики доводить, що лише спільно можна ефективно долати виклики задля добробуту дітей та сімей. У цій співпраці держава допомогла оцифрувати, адмініструвати процес, верифікувати дані, щоб допомога надавалася саме тим, хто її найбільше потребує. Ми щиро вдячні ЮНІСЕФ за цю фінансову підтримку українських сімей з дітьми та готовність працювати в синергії. Розраховуємо на подальше розширення співробітництва заради подолання викликів війни, перед якими опинилися діти і сім'ї», - підкреслює Оксана Жолнович, Міністр соціальної політики України.

Віра, її чоловік та троє дітей залишили домівку на сході України та знайшли тимчасову домівку у модульному містечку для переміщених осіб у Львові. “Ми були у такому відчаї, що продали свої весільні обручки, - згадує жінка. - За гроші, які ми отримали через програму “Спільно”,  ми змогли купити достатньо продуктів та ліків.” 

 

Програма «Спільно» стала можливою завдяки фінансуванню, наданому урядом Італії, Шведською агенцією міжнародного розвитку, Центральним фондом реагування на надзвичайні ситуації ООН (CERF), Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Європейським Союзом, а також щедрій підтримці з боку бізнесів та громадян з усього світу.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22128.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове