Міністерство соцiальної політики України


Видатки місцевих бюджетів на соціальну підтримку складають від 3% до 13%

7 Липня 2022, 17:12

 

 

Марина Лазебна, Міністр соціальної політки України повідомила, що результати дослідження соціальної роботи в територіальних громадах до та під час воєнного стану показали, що видатки місцевих бюджетів на соціальну сферу складають від 3% до 13%, а в середньому – 7,2%.

При цьому, кількість наданих соціальних послуг прямо не корелює з обсягом соціальних видатків на душу населення в регіоні. Так відбувається тому, що переважна частка соціальних видатків спрямовується на заробітну плату - від 79% до 98% від загальної суми. На організацію та надання соціальних послуг спрямовується в середньому менше 10% соціальних видатків. І це – точно предмет для адекватних змін в політиці розбудови системи надання соціальних послуг.

На ступінь задоволення потреб мешканців у соціальних послугах впливають, в першу чергу, кількість та рівень підготовки співробітників соціальних служб, розвиненість соціальної інфраструктури громади, час її створення.

Обсяги залучення громадами грантового фінансування від міжнародних організацій практично не залежать від розміру громади, структури її економіки та демографії. Результати дослідження свідчать, що успішність у залучені грантів переважно залежить від активності та компетенцій керівництва громад. Кошти на ведення соціальної роботи залучили від міжнародних та українських грантових організацій 166 громад, від бізнесу – 93 громади.

Найбільшу активність у співпраці з міжнародними, українськими, грантовими організаціями та бізнесом з метою розвитку соціальної сфери виявляли керівники порівняно невеликих громад, середня кількість мешканців у яких 15-18 тисяч осіб.

Дослідження соціальної роботи в територіальних громадах до та під час воєнного стану проводилось за підтримки Світового банку агентством стратегічних рішень ShiStrategies у два етапи: перший відбувався у січні-лютому 2022 року станом на січень 2022 року, другий – у травні-червні 2022 року.

У дослідженні взяли участь 948 малих, середній та великих територіальних громад з 24 регіонів України. Під час другого етапу дослідження були опитані громади, де проводилися бойові дії, які були окуповані, та громади, які знаходились у відносно безпечних місцях.

 

 

Детальніше дізнатись про дослідження можна за посиланнями: 

Мінсоцполітики отримало результати дослідження надання соціальних послуг громадами до та під час воєнного стану.

У 2-4 рази зріс попит на соціальні послуги з надання гуманітарної і натуральної допомоги, соціальної допомоги вдома після впровадження воєнного стану.

 

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22024.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове