Міністерство соцiальної політики України


У 2-4 рази зріс попит на соціальні послуги з надання гуманітарної і натуральної допомоги, соціальної допомоги вдома після впровадження воєнного стану

7 Липня 2022, 16:41

 

 

Марина Лазебна, Міністр соціальної політки України, повідомила, що результати дослідження соціальної роботи в територіальних громадах до та під час воєнного стану показали, що в 2-4 рази зріс попит на такі послуги, як надання гуманітарної і натуральної допомоги, соціальної допомоги вдома, соціального супроводу після запровадження воєнного стану. Також значно зросла кількість наданих інформаційних та консультаційних послуг, в тому числі психологічної допомоги, переважно за рахунок обслуговування внутрішньо переміщених осіб.

Водночас, майже зник попит на такі послуги, як супровід під час інклюзивного навчання, соціальна профілактика, медіація, соціальна адаптація.

Результати дослідження свідчать, що кількість людей, яким надаються базові соціальні послуги у громадах, більше залежить не від кількості мешканців, а від географічного розташування громади, соціальної мобільності населення та активності органів соціального захисту.

Очікувано цифровізація соціальної роботи підвищує рівень охоплення людей соціальною підтримкою. Загалом у досліджених громадах рівень охоплення базовими соціальними послугами становив до введення воєнного стану від 3% до 23% від усієї кількості мешканців громади.

Дослідження соціальної роботи в територіальних громадах до та під час воєнного стану проводилось за підтримки Світового банку агентством стратегічних рішень ShiStrategies у два етапи: перший відбувався у січні-лютому 2022 року станом на січень 2022 року, другий – у травні-червні 2022 року.

У дослідженні взяли участь 948 малих, середній та великих територіальних громад з 24 регіонів України. Під час другого етапу дослідження були опитані громади, де проводилися бойові дії, які були окуповані, та громади, які знаходились у відносно безпечних місцях.

 

Детальніше дізнатись про дослідження можна за посиланнями:

Мінсоцполітики отримало результати дослідження надання соціальних послуг громадами до та під час воєнного стану.

Видатки місцевих бюджетів на соціальну підтримку складають від 3% до 13%.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22023.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове