Міністерство соцiальної політики України


Мінсоцполітики отримало результати дослідження надання соціальних послуг громадами до та під час воєнного стану

7 Липня 2022, 16:07

 

 

Марина Лазебна, міністр соціальної політки України, повідомила, що Міністерство соціальної політики України отримало результати дослідження соціальної роботи в територіальних громадах до та під час воєнного стану, яке було проведено за підтримки Світового банку агентством стратегічних рішень ShiStrategies.

Дослідження проводилось у два етапи: перший відбувався у січні-лютому 2022 року станом на січень 2022 року, другий – у травні-червні 2022 року.

У дослідження взяли участь 948 малих, середній та великих територіальних громад з 24 регіонів України. Під час другого етапу дослідження були опитані громади, де проводилися бойові дії, які були окуповані та громади, які знаходились у відносно безпечних місцях.

Результати дослідження можуть бути використані при плануванні реформ, відновлення та розвитку, а також джерел фінансування соціальної роботи в громадах.

«Відновлення країни необхідно починати зараз, а не після перемоги. І відновлення не означає «відбудувати, як було». Воно також не означає лише відбудову інфраструктури. Відновлення означає дієві політики та реформи, які активують та розширять потенціал країни. В першу чергу, людський. Нам потрібна максимальна інклюзія. А для цього потрібні ефективні соціальні послуги.

Тому дуже важливо мати об’єктивну інформацію про результати децентралізації соціальної роботи. Важливо бачити, які громади з цим впорались найкраще і за рахунок чого, які – гірше і що на це вплинуло. Важливо мати обґрунтовані дані стосовно того, в чому держава має підключатись більше, в яких саме моментах необхідно допомагати громадам, щоб їхні мешканці мали якісні соціальні послуги відповідно до своїх потреб. І ще - як зробити це ефективно, щоб не порушити саму сутність децентралізації соціальної роботи.

Тому, беручи до уваги результати дослідження, а також виклики, які активні бойові дії поставили перед громадами у соціальній роботі, зміни у потребах людей в соціальних послугах, ми відповідно спланували пріоритети та проекти післявоєнного відновлення», - прокоментувала Марина Лазебна.

Вона зазначила, що Мінсоцполітики спланувало проекти відбудови у соціальній сфері за наступними пріоритетами:

- Добробут родин: вивід з бідності - стимулювання зайнятості та підприємництва, універсальна соціальна допомога на основі доходів, а не статусів, поєднання соціальних виплат та послуг.

- Родина для кожної дитини: соціальні послуги для родин з дітьми за місцем проживання, розвиток сімейних форм виховання замість інституційних, мережа опікунських центрів для підтримки родин, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в т. ч. усиновителів, раннє втручання.

- Гідне життя у поважному віці: гарантований мінімальний пенсійний дохід плюс накопичувальна пенсія для кожного, розвиток соціальних послуг з догляду вдома та підтриманого проживання на заміну інституційному догляду.

- Інклюзивне та безбар’єрне суспільство: рівні можливості для вразливих груп (послуги для підвищення самостійності, зайнятість, освіта, комунікації, послуги з догляду за непрацездатними членами родини, тощо).

- Комплексна підтримка постраждалих від війни: медична, реабілітаційна, психо-соціальна, працевлаштування, житло.

- Доступний соціальний сервіс: цифровізація - держава для людини, соціальна підтримка без черг та паперів в «один клік».

 

Детальніше дізнатись про дослідження можна за посиланнями:

У 2-4 рази зріс попит на соціальні послуги з надання гуманітарної і натуральної допомоги, соціальної допомоги вдома після впровадження воєнного стану.

Видатки місцевих бюджетів на соціальну підтримку складають від 3% до 13%.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/22022.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове