Міністерство соцiальної політики України


Більше 2 мільйонів внутрішньо переміщених осіб отримали майже 9 мільярдів гривень допомоги на проживання

31 Травня 2022, 16:24

 

 

Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України, повідомила, що протягом квітня-травня на виплату допомоги на проживання Мінсоцполітики спрямувало майже 9 мільярдів гривень. В результаті, допомогу на проживання отримали більше 2 мільйонів людей.

Зокрема протягом останнього тижня було перераховано дев`ятий транш в розмірі 1,6 мільярдів гривень для виплати допомоги на проживання майже 272 тисячам людей. Ощадбанк перераховує ці кошти на рахунки людей в українських банках, які отримувачі допомоги вказали у заявах на виплати.

«Від областей продовжують надходити заявки на фінансування виплат за березень-травень по мірі того, як вони опрацьовують отримані заяви від людей. Тому в червні ми продовжимо фінансувати людям виплати допомоги на проживання за березень-квітень відповідно до заявок, які отримаємо від областей. Також ми фінансуємо допомогу на проживання за травень.

Виплату допомоги на проживання в травні Уряд не скасовував жодній категорії внутрішньо переміщених осіб. Надання допомоги на проживання передбачено двом категоріям:

• Переміщеним з територій активних бойових дій, оточених, окупованих, заблокованих населених пунктів.

• Переміщеним, у яких зруйноване житло.

Але перелік територій, де відбуваються воєнні дії, протягом війни змінюється. Подивіться на карти активних бойових дій початку березня та зараз. Дякуючи нашим Збройним Силам України, замість 14 областей на початку широкомасштабного вторгнення ми маємо сьогодні 300 громад у 8 областях, де ідуть бойові дії або є окуповані, заблоковані, оточені населені пункти.

Мінреінтеграції за поданням військово-цивільних адміністрацій та за погодженням Міноборони регулярно оновлюють перелік таких громад відповідно до ситуації на фронті. І всім людям, які перемістились з цих громад, держава виплачує допомогу на проживання.

Тобто, принцип залишається незмінним: перемістився з території активних бойових дій - маєш допомогу на проживання від держави», - прокоментувала Марина Лазебна.

Станом на зараз до переліку територій, на яких ведуться активні бойові дії, або які є окупованими, оточеними, заблокованими включено:

• 6 громад Дніпропетровської

• 66 громад Донецької області,

• 61 громаду Запорізької області,

• 37 громад Луганської області,

• 22 громади Миколаївської області,

• 51 громаду Харківської області,

• 49 громад Херсонської області,

• 8 громад Сумської області.

Нагадуємо що відповідно до рішення Уряду допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам надається в наступних розмірах:

для осіб з інвалідністю та дітей — 3 000 гривень;

для інших осіб — 2 000 гривень.

Отримана допомога на проживання не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та не враховується при обчисленні сукупного доходу домогосподарства під час призначення інших видів соціальної допомоги.

Виплата допомоги на проживання не припиняється внутрішньо переміщеним особам, які повернулись до місця постійного проживання, але є власниками нерухомого майна, знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, і подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний веб-портал електронних послуг.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/21871.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове