Міністерство соцiальної політики України


Марина Лазебна разом з міністрами 6 країн ЄС звернулись з спільною заявою про засудження незаконних дій російської федерації проти дітей України

25 Травня 2022, 16:26

 

 

Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України, під час візиту до Литовської Республіки підписала разом з Монікою Навіцкене, Міністром соціального захисту та праці Литовської Республіки, Гатісом Еглітісом, Міністром добробуту Республіки Латвія, Марленою Малаг, Міністром родини та соціальної політики Республіки Польща, Мар’яном Юречкою, Міністром праці та соціальних спав Чеської Республіки, Міланом Крайняком, Міністром праці, соціальних справ та родини Словацької Республіки, та Сігне Ріісало, Міністром соціального захисту республіки Естонія, спільну відкриту заяву про засудження незаконних дій російської федерації проти дітей України.

З цією заявою Міністри, відповідальні за захист прав дітей, звернулись до Генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй, Верховного комісара ООН з прав людини, Спеціального доповідача ООН з питань продажу та сексуальної експлуатації дітей, включаючи дитячу проституцію, дитячу порнографію та інші матеріали сексуального насильства над дітьми, Комітету з прав дитини ООН, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та міжнародної спільноти.

У заяві міністри зазначили, що рішуче засуджують наміри російської федерації спростити процедури усиновлення насильно вивезених з України дітей і закликають міжнародні організації, діяльність яких спрямовується на захист прав та інтересів дітей, до невідкладної протидії таким намірам країни-агресора.

Незаконне та примусове переміщення російською федерацією на свої території українських дітей, зокрема, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, батьки яких загинули на війні або внаслідок війни Росії проти України, є грубим і цинічним порушенням прав і свобод таких дітей.

З кожним днем постає дедалі більше доказів насильства, яке вчиняють російські військовослужбовці, в тому числі сексуального насильства щодо дітей.

Російська федерація має понести повну відповідальність за загарбницьку війну, всі окупанти-зловмисники мають бути притягнуті до відповідальності за вчинені в Україні злочини, в тому числі щодо цивільного населення та цивільних об’єктів.

Міністри підкреслили, що Конвенція ООН про права дитини (1989), Конвенція про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей (1980), а також Гаазька конвенція (1996) визначають зобов’язання країн вживати заходів для боротьби з нелегальним переміщенням та неповерненням дітей з-за кордону.

Відтак міністри закликали міжнародне співтовариство докласти всіх зусиль, щоб припинити протиправні дії Російської Федерації як держави-агресора, забезпечити її повну відповідальність за такі дії, захистити права дітей, вимушено переміщених на її території з України.

Вони висловили переконаність, що міжнародна спільнота має вжити дієвих заходів для того, щоб українські діти, які постраждали від  воєнного вторгнення Російської Федерації в Україну, возз’єднались зі своїми родичами або були доставлені в безпечні місця в Україні чи інших державах, які не є агресорами.

"Спільна заява - це вимога припинити війну і заклик до усіх відкрити очі на те, що відбувається і не лишати зло безкарним. Інакше воно піде далі.

Я щиро вдячна Моніці Навіцкене, яка це дуже добре розуміє, і приклала багато зусиль, щоб організувати підписання такої спільної заяви.

Згідно норм Женевської конвенції, примусова передача дітей від однієї етнічної групи до іншої є формою геноциду. Тому ця заява - частина фіксації злочинів російської федерації для подальшого міжнародного трибуналу", - прокоментувала Марина Лазебна.

 

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/21856.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове