Міністерство соцiальної політики України


Комплексну реабілітацію та допомогу з відкриттям власної справи постраждалим від війни обговорили Мінсоцполітики з Програмою розвитку ООН

20 Травня 2022, 13:54

 

 

Марина Лазебна, Міністр соцільаної політики України, та Манал Фоуані, в.о. Постійної представниці ПРООН в Україні обговорили на зустрічі співпрацю для розбудови системи комплексної реабілітації постраждалих від війни та запуску програм допомоги на відкиття власної справи постраждалим від війни.
Марина Лазебна подякувала за плідну співпрацю з Програмою розвитку ООН, зокрема в цифровізації соціальної сфери. Вона розповіла про потреби людей, постраждалих від війни та дії Уряду для допомоги людям.

Міністр звернула увагу на нагальну потребу цифровізувати централізацію нарахування і виплат допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам. Через бойові дії та велику кількість переміщених людей регіональні органи соціального захисту перевантажені, їхніх ресурсів не вистачає на те, щоб швидко опрацювати таку кількість заяв. Цифровізація централізованого нарахування і виплат пришвидшить надання людям необхідної допомоги.

Марина Лазебна підкреслила, що відновлення країни необхідно починати вже зараз, і для цього основний фокус має бути на створенні гідних робочих місць і стимулюванні підприємництва, комплексній реабілітації постраждалих від війни, щоб якнайшвидше повернути їх до активного життя.

Вона розповіла про успішний досвід впровадження програм допомоги на відкриття власної справи «Рука допомоги», яку Мінсоцполітики під час пілотування сфокусувало на малозабезпечених з числа внутрішньо переміщених осіб, які перемістились в 2014-2015 роках.

Результати цієї програми перевищили очікування. Держава замість малозабезпечених, яким щомісяця виплачувалась соціальна допомога, отримала платників податків, які створювали нові робочі місця. Громади отримали економічне пожвавлення та більш заможних мешканців. Люди взяли свою долю у власні руки і вийшли зі стану бідності. Значна частина учасників проекту повернули допомогу достроково, їх бізнес розширювався а доходи перевищували середні за країною у 3-10 разів.

З огляду на результати проекту минулого року Уряд поширив його на малозабезпечених безробітних і планував поширити на людей з інвалідністю. Але почалась війна і всі програми соціальних інвестицій довелось згорнути.

Однак, для відновлення країни вони необхідні. Таку програму стимулювання підприємництва можна і потрібно використати для допомоги постраждалим від війни. При цьому можна фокусувати їх на жінках, на людях з інвалідністю та інших категоріях, які в більшій мірі зазнають руйнівного впливу війни. Також програма допомоги у започаткування власної справи може стати важливою складовою пакету стимулів для повернення українців, переміщених за кордон.

Манал Фоуані високо оцінила роботу Уряду під час війни, зокрема Мінсоцполітики, яке забезпечило критичні потреби людей, постраждалих від війни, зокрема таргетування та координацію допомоги для найбільш вразливих груп.

Вона відмітила, що у післявоєнній відбудові країни, соціальне міністерство є лідером, гідом для інших, адже відбудова має в першу чергу забезпечити стійкість та інклюзивне суспільство з рівними можливостями для всіх людей. Пані Фоуані розповіла про успішне впровадження мобільних ЦНАПів і висловила готовність координувати роботу з Мінсоцполітики, щоб спрямовувати їх на ті території, де це є найнеобхіднішим зараз. також вона висловила готовність до співпраці в пріоритетних напрямках відбудови України.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/21841.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове