Міністерство соцiальної політики України


Міністерство соціальної політики України продовжує співпрацю з міжнародними партнерами щодо захисту прав дітей в умовах війни

6 Травня 2022, 10:45

 

 

04 травня 2022 року Міністр соціальної політики України Марина Лазебна провела зустріч з представниками міжнародної неурядової організації Save the Children.

На території України організація функціонує з 2014 року, зосереджуючи свою увагу на дітях та сім’ях з дітьми, які постраждали внаслідок збройного конфлікту на Сході України.

Діяльність Save the Children в Україні зараз, головним чином, спрямована на захист дітей, які страждають від воєнних дій, забезпечення їм всебічної підтримки, повноцінного розвитку, надання психологічної допомоги.

„Сьогодні головне завдання – зберегти життя дитини,” – підкреслила Марина Лазебна на початку зустрічі.
У ході зустрічі сторони обговорили стан справ у сфері захисту прав українських дітей в умовах повномасштабної війни Росії проти України, їхні потреби та шляхи допомоги.

Міністр поінформувала іноземних партнерів про опрацювання питання захисту прав дітей, переміщених за кордон, з рядом країн-членів Європейського Союзу. Наразі з ними опрацьовується питання підписання двосторонніх меморандумів з метою утвердження добрих намірів сторін із захисту прав українських дітей.
І в цьому контексті важливо виділити чотири основні пріоритети:

  • захист прав та забезпечення потреб дітей з вразливих категорій;
  • забезпечення консульського обліку таких дітей;
  • гарантування повернення дітей в Україну, коли обставини будуть дозволяти зробити це;
  • недопущення усиновлення українських дітей без згоди України та застосування національного законодавства про усиновлення.

Представники Save the Children привітали роботу Мінсоцполітики у цьому напрямі та висловили готовність адвокувати у відповідних країнах-членах ЄС процес укладення таких меморандумів.

Також сторони обговорили можливості двосторонньої співпраці. В цьому контексті Марина Лазебна окреслила ряд напрямів, де найбільш гостро зараз потрібно об’єднати спільні зусилля, а саме:

  • всебічна підтримка громад, які приймають дітей та сім’ї з дітьми;
  • допомога дітям, які залишилися без батьків, у пошуку їхніх родичів;
  • забезпечення психологічної підтримки дітям, створення соціального стандарту для використання в закладах, де надаються соціальні, освітні, медичні послуги;
  • координація спільних зусиль для вирішення ситуації щодо дітей, яких було евакуйовано до неконтрольованих Україною територій та територію Російської Федерації, категоричне недопущення усиновлення таких дітей російськими громадянами;
  • ініціювати повернення дітей, переміщених на територію Російської Федерації, перед Організацією Об’єднаних Націй як глобальну проблему у сфері захисту прав дітей.
 
Представники Save the Children поділилися досвідом діяльності у кризових ситуаціях, поінформували про створення спеціальних центрів для дітей в Україні, надання дітям та сім’ям з дітьми психологічної допомоги, забезпечення дітей речами першої необхідності, іграшками, одягом, а також висловили зацікавленість та всебічну підтримку роботі, яку проводить Міністерство, та новим ініціативам у сфері захисту прав українських дітей в умовах повномасштабної війни Росії проти України.



Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/21801.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове