Міністерство соцiальної політики України


Забезпечено підтримку родин, в яких народилась дитина

15 Квітня 2022, 09:35

 

Міністерство соціальної політики нагадує, що постановою Кабінету Міністрів України від 23.12.2021 № 1390 було викладено в новій редакції Порядок та умови реалізації пілотного проекту ,,Монетизація одноразової натуральної допомоги ,,пакунок малюка” у 2020–2023 роках”, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 29.07.2020 № 744, та Порядок надання при народженні дитини одноразової  натуральної допомоги ,,пакунок малюка”, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25.11.2020 № 1180.

Право на отримання ,,пакунка малюка” мають громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, які в установленому законодавством чи міжнародними договорами України порядку в’їхали в Україну та постійно або тимчасово проживають на її території, або тимчасово перебувають в Україні, особи, яких визнано в Україні біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, що народили живонароджену дитину.

У разі відсутності ,,пакунка малюка” в пологовому будинку, заява про його отримання подається отримувачем структурному підрозділу з питань соціального захисту населення районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчому органу сільської, селищної, міської ради за місцем проживання / перебування отримувача не пізніше ніж через 30 календарних днів з дня народження дитини.

Разом з тим, у разі народження дитини поза межами закладу охорони здоров’я, отримувач має право звернутися за отриманням ,,пакунка малюка” до місцевого структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем його проживання або перебування протягом року з дня народження дитини.

Грошова компенсація призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через 12 місяців з дня народження дитини.

Водночас у зв’язку із введенням на території України воєнного стану Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову від 05.03.2022 № 204, якою:

надано можливість перерахування коштів грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги ,,пакунок малюка” (далі – кошти грошової допомоги) на будь-який рахунок, відкритий в АТ КБ ,,Приватбанк”, у разі неможливості відкриття поточного рахунку із спеціальним режимом використання в АТ КБ ,,ПриватБанк”,

знято обмеження щодо здійснення розрахунків виключно на дитячі товари та виключно в закладах торгівлі, які приєднались до реалізації пілотного проекту відповідно до Порядку та умов реалізації пілотного проекту ,,Монетизація одноразової натуральної допомоги ,,пакунок малюка” у 2020 – 2023 роках, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29.07.2020 № 744 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 23.12.2021 № 1390);

встановлено, що кошти грошової компенсації, невикористані протягом 12 місяців з дня зарахування, не будуть повертатись на рахунок Мінсоцполітики та залишаться на рахунках отримувачів грошової допомоги.

 

Додатково повідомляємо, що у 2022 році до пологових будинків доставлено 10 585 „пакунків малюкаˮ у межах виконання договору про закупівлю за державні кошти одноразової натуральної допомоги ,,пакунок малюка”, укладеного між Мінсоцполітики та Товариством з обмеженою відповідальністю ,,СКАЙ ТРЕЙД УКРАЇНА”.

Кількість „пакунків малюкаˮ в регіонах, наявних до видачі –  понад 22,8 тис. комплектів.

За оперативною інформацією, отриманою від Національної соціальної сервісної служби України, у поточному році понад 19,4 тис. дітей забезпечено одноразово натуральною допомогою „пакунок малюкаˮ.

Нацсоцслужбою у 2022 році проведено перерахування коштів грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги „пакунок малюка” понад 34,1 тис. осіб (на підставі реєстрів, сформованих структурними підрозділами з питань соціального захисту населення) на суму 216,7 млн грн. (у т. ч. березень: 8,1 тис. осіб, 51,6 млн грн.)”;




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/21716.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове