Міністерство соцiальної політики України


Під час воєнного стану 58 тисяч дітей повернулись до родин із закладів, де вони перебували цілодобово

8 Квітня 2022, 19:25

 

 

Під час воєнного стану 58 тисяч дітей повернулись до батьків або інших законних представників із закладів, де вони перебували цілодобово. В переважній більшості діти, які повернулись в сім’ї, є вихованцями закладів середньої освіти: 57 346 дітей або 98%.

Про це повідомили на чотирнадцятому засіданні Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану, яке відбулось під головуванням Марини Лазебної, Міністра соціальної політики України, за участі представників Міністерства освіти та науки України, Міністерства охорони здоров’я України та Національної соціальної сервісної служби України.

«Досвід повернення таких дітей в родини під час карантинних заходів внаслідок пандемії COVID-19 продемонстрував, що за дотриманням прав цих дітей в родинах має відбуватись посилений контроль.

Адже серед наслідків повернення були як позитивні, коли дитина залишалась в родині та не поверталась в майбутньому до цілодобового перебування у закладі, так і негативні, коли базові потреби та права дитини, що повернулась, не були забезпечені в родині. Зокрема діти не мали повноцінного харчування, не були забезпечені одягом, зазнавали домашнього насильства, порушувались їхні права на освіту, безпеку та інші права.

Зараз, під час воєнних дій, сім’ї, які перебували у складних життєвих обставинах, як правило, стають ще більш вразливими, батьківській потенціал в них знижується, а тому ризики порушення прав дітей, а іноді і прямої небезпеки для дитини зростають.

Саме тому Міністерство освіти та науки, Національна соціальна сервісна служб України та ЮНІСЕФ в рамках співпраці розпочали збір даних щодо стану та потреб дітей, які повернулись із закладів до батьків або інших законних представників з метою організації необхідної допомоги родинам та дітям», - прокоментувала Марина Лазебна.

Також під час засідання штабу Марина Лазебна розповіла про те, як країни, до яких евакуйовано дітей з України з вразливих категорій, гарантують їхню безпеку, забезпечують захист прав, навчання, медичну допомогу. Вона поінформувала про досягнуті домовленості щодо гарантій повернення дітей в Україну після стабілізації ситуації та недопущення усиновлення без застосування національного законодавства України.

Марина Лазебна повідомила, що відповідно до Меморандуму щодо забезпечення захисту прав дітей, які постраждали від війни в Україні, внаслідок збройної агресії Російської Федерації, між Мінсоцполітики та ЮНІСЕФ найближчим часом запрацюють нові механізми оцінки потреб дітей, оперативного збору та обміну інформацією між Міністерством та державами-членами ЄС щодо переміщених дітей з метою постійного моніторингу місця знаходження кожної дитини, а також проведення подальшої роботи з їхнього повернення до України, возз’єднання сімей, тощо.

Представники Міністерства освіти та науки України, Міністерства охорони здоров’я та Національної соціальної сервісної служби України поінформували про проведену роботу щодо евакуації дітей з вразливих категорій та заходи, вжиті щодо прискорення евакуації ще не переміщених дітей.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/21670.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове