Міністерство соцiальної політики України


Мінсоцполітики з Болгарією обговорили захист прав та програми підтримки людей, переміщених з України

29 Березня 2022, 13:20

 

 

Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України, провела зустріч з Георгієм Гьоковим, Міністром праці та соціальної політики Республіки Болгарія.

На зустрічі Марина Лазебна подякувала за надану гуманітарну допомогу та підтримку Українців, які рятуються від воєнних дій на території Болгарії.

Міністр поінформувала про наслідки російської агресії для мирних громадян України, масштаби гуманітарної катастрофи, зафіксовані порушення міжнародного права. Сторони обговорили першочергові потреби людей, постраждалих від війни.

Георгій Гьоков запевнив у солідарності Болгарії з українським народом. Він поінформував про політику Уряд Болгарії щодо переміщених з України, запевнив, що їм гарантовані всі права та можливості, передбачені міжнародним правом в рамках статусів тимчасового захисту та біженства.

Також він повідомив, що Уряд Болгарії затвердив міжвідомчий план координації допомоги українським громадянам, у якому чітко врегульовані заходи за напрямками: реєстрація, захист прав дітей, працевлаштування, соціальні послуги та інші питання. Також надаються психологічні, юридичні та соціальні послуги. Допомога українцям фінансується з Державного бюджету Болгарії.

Зараз в Болгарії перебуває близько 55 тисяч українців, які перемістились внаслідок активних бойових дій. В переважній більшості це жінки, діти та літні люди.

Болгарська сторона на зустрічі також запевнила, що найближчим часом розгляне проект двостороннього Меморандуму про співпрацю щодо захисту прав переміщених з України дітей. В Меморандумі врегульовуються питання:

• захисту прав та забезпечення потреб дітей з вразливих категорій, які переміщені до Болгарії,

• порядок ведення обліку таких дітей

• гарантії повернення українських дітей додому після покращення ситуації в Україні,

• недопущення усиновлення українських дітей без згоди України та застосування національного законодавства про усиновлення.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/21627.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове