Міністерство соцiальної політики України


Мінсоцполітики співпрацюватиме з управлінням Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні для допомоги внутрішньо переміщеним особам

18 Березня 2022, 10:28

 

 

Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України, провела зустріч з Кароліною Ліндхольм Біллінг, Представницею Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні.

На зустрічі Марина Лазабна подякувала за потужну та дієву підтримку, яку представництво в Україні надає з 2014 року та зараз, в ці найважчі дні повномасштабного військового нападу Російської Федерації на Україну.

Сторони обговорили питання реєстрації внутрішньо переміщених громадян України.

«Це принципово важливе питання для того, щоб розуміти «соціальний портрет» переміщених осіб в кожному конкретному регіоні, правильно оцінювати їх потреби та планувати допомогу.

Також важливо розуміти, які регіони прихистили найбільше людей і, відповідно, їх інфраструктура життєзабезпечення, надання послуг людям перевантажена. Цим регіонам потрібна термінова підтримка у швидкому нарощувані можливостей забезпечувати потреби людей. Мова іде як про освітні, медичні, соціальні послуги, так і про житлові приміщення, магазини, доставку продуктів, банкомати, тощо.

Саме тому за ініціативою Мінсоцполітики Уряд 13 березня ухвалив рішення, яким зафіксував, що люди, які зараз змінюють місце проживання у зв’язку з воєнними діями, є внутрішньо переміщеними особами.

Також це рішення розширило канали для реєстрації та отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Якщо раніше це були лише органи соціального захисту населення РДА та міст обласного значення, то тепер людина за довідкою зможе звернутись до уповноваженої особи громади, ЦНАПу, а згодом – просто подати заяву через Портал Дія.

Але важливо, щоб громади та люди розуміли важливість реєстрації. Поки що люди не усвідомили, що вони є переміщеними особами, і що варто реєструватись», - прокоментувала Марина Лазебна.

Сторони обговорили рішення, напрацьовані Мінсоцполітики та ухвалені Урядом для підтримки людей.

Зокрема, були високо оцінені кроки, здійснені для:

• своєчасної виплати пенсій, пільг, субсидій та державних соціальних допомог всім отримувачам,

• продовження строків виплат всіх раніше призначених допомог на час дії воєнного стану без звернення людини,

• впровадження спеціальних механізмів виплати пенсій та допомог тим, хто отримував їх за місцем проживання, але змінив його через бойові дії,

• впровадження централізованого нарахування та виплати допомог для людей з територій, де через активні бойові дії органи соціального захисту не змогли провести нарахування та виплати,

• залучення та розподілу гуманітарної допомоги.

Марина Лазебна повідомила також про рішення Уряду щодо компенсації місцевим бюджетам вартості комунальних послуг, які надаються під час розміщення тимчасово переміщених осіб, у період воєнного стану.

Кароліна Ліндхольм Біллінг запевнила, що всі установи та агенції ООН засуджують агресію Росії проти України. Вона зазначила, що масштаб страждань та збитків, завданих людям та країні, є величезним і його поки до кінця неможливо оцінити.

Пані Ліндхольм Біллінг повідомила, що Представництво запровадило багатоцільову програму підтримки внутрішньо переміщених осіб в Україні. Зараз вона почала роботу у Львові, але поширюватиметься і на інші регіони.

Загалом, програма розрахована на підтримку 450 тисяч людей.

Сторони домовились співпрацювати щодо оновлення реєстру ВПО та проведення широкої інформаційної кампанії про те, як зареєструватись внутрішньо переміщеній особі, яку допомогу можна отримати та як це зробити.

Також домовились об’єднати зусилля для максимального залучення всіма установами та агенціями ООН, а також їхніми партнерами коштів на рахунок, відкритий НБУ Мінсоцполітики для надання допомоги постраждалим від війни, внутрішньо переміщеним особам та людям з вразливих категорій.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/21571.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове