Міністерство соцiальної політики України


Мінсоцполітики координує з МЗС роботу щодо захисту прав дітей, переміщених до інших країн внаслідок воєнних дій

6 Березня 2022, 15:13

 

Міністерство соціальної політики України звернулось до Міністерства закордонних справ України для координації роботи щодо захисту прав дітей, переміщених до інших країн внаслідок воєнних дій.

Зокрема, у листі Мінсоцполітики інформує про порядок організації евакуації дітей на безпечні території, у тому числі за кордон, зокрема, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які цілодобово перебувають у закладах.

Міністерство наголошує, що Україна зобов’язана вжити усіх заходів, щоб жодну дитину, яка перебуває за межами України, не було незаконно усиновлено чи передано на виховання іноземцям без згоди України та дотримання міжнародного і національного законодавства.

Наразі Україна не розглядає питання зміни чи спрощення процедури міждержавного усиновлення і не надає дозволів на усиновлення дітей іноземними громадянами.

Для того, щоб забезпечити контроль за поверненням кожної дитини в Україну після стабілізації ситуації Мінсоцполітики звернулось до Міністерства закордонних справ з проханням забезпечити належну роботу консульських установ України в країнах, до яких переміщено дітей внаслідок воєнних дій, щодо:

• взяття таких дітей та супроводжуючих осіб на тимчасовий консульський облік,

• забезпечення належного захисту їхніх прав та найкращих інтересів в країні перебування,

• сприяння у поверненні переміщених дітей на територію України після стабілізації ситуації в державі.

Також Мінсоцполітики запропонувало заручитись у цьому підтримкою Комітету ООН з прав людини.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/21503.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове