Міністерство соцiальної політики України


Обговорили соціальні допомоги під час зустрічі з батьками онкохворих дітей

23 Лютого 2022, 12:25

 

За ініціативи громадської організації «Батьки онкохворих» на базі гематологічного відділення КНП Сумської обласної ради «Обласна дитяча клінічна лікарня» відбулась зустріч Валентини СОБОЛЄВОЇ, начальника відділу соціальних гарантій управління соціальних гарантій, пільг та компенсацій Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації з батьками онкохворих дітей.

Під час зустрічі обговорили можливість соціальних виплат, соціальних програм за місцем проживання, порядку звернення, нововведення.

Кожен з учасників зустрічі отримав кваліфіковану відповідь на свої запитання.

Нагадуємо, допомога за хворою дитиною, призначається одному з батьків, усиновлювачів, прийомних батьків, батьків-вихователів опікуну, піклувальнику (далі - законний представник дитини), який постійно проживає та здійснює догляд за дитиною.

Для призначення допомоги особі, яка доглядає за хворою дитиною, за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, подаються такі документи:

1) заява законного представника дитини, який постійно проживає та здійснює догляд за хворою дитиною, що складається за формою, встановленою Мінсоцполітики;

2) копія свідоцтва про народження дитини (з пред’явленням оригіналу);

3) документ, що підтверджує повноваження усиновлювача (копія рішення про усиновлення) опікуна, піклувальника (копія рішення або суду про встановлення опіки), прийомних батьків, батьків-вихователів (копія рішення про влаштування дитини до дитячого будинку сімейного типу або прийомної сім’ї);

4) довідка про захворювання дитини, що видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу у порядку та за формою, встановленими МОЗ (далі - довідка про захворювання дитини).

Допомога на догляд за хворою дитиною, призначається:

з дня звернення за її призначенням;

на кожну хвору дитину у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку та виплачується шість місяців;

незалежно від одержання інших видів державної допомоги.

Виплата допомоги на наступний період продовжується на підставі заяви законного представника дитини та довідка про захворювання дитини з дня зупинення виплати, якщо звернення надійшло протягом одного місяця з дня її зупинення.

У разі коли в період виплати допомоги дитині встановлено інвалідність, така допомога виплачується до дня встановлення інвалідності.

За непрацюючих осіб, які здійснюють догляд за дитиною сплачується єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

На дитину до 6 років - 4200 грн (з 01.01.2022), 4202 грн. (з 01.07.2022), 4544 грн. (з 01.12.2022). Від 6 до 18 років – 5236 грн. (з 01.01.2022), 5488 грн. - (з 01.07.2022), 5666 грн.- (з 01.12.2022).

Постійний догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років передбачає отримання надбавки на догляд, що призначається одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють, не навчаються (крім заочної форми навчання), не проходять службу, не займають виборну посаду і фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю. При цьому одному із законних представників дитини з інвалідністю надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю підгрупи А, а також одиноким матерям (одиноким батькам) призначається незалежно від факту роботи, навчання та служби.

Надбавка на догляд призначається і особам, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у відпустці без збереження заробітної плати незалежно від того, за якою дитиною вони знаходиться у відпустці, у разі якщо дитина з інвалідністю потребує домашнього догляду за умови фактичного догляду за нею.

Для призначення надбавки на догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років додатково подаються:

заява;

для одиноких матерів – копія витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану, або копія довідки про народження, виданої виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) ради, із зазначенням підстави внесення відомостей про батька дитини (на яку призначається надбавка на догляд) до актового запису про народження дитини відповідно до абзацу першого частини першої статті 135 Сімейного кодексу України;

для осіб, які перебувають у відпустці – первинний обліковий документ № 080-1/о «Довідка про потребу дитини (дитини з інвалідністю) у домашньому догляді» за формою, затвердженою МОЗ та копія наказу (розпорядження) роботодавця про надання відпустки або витяг із них.

Надбавка на догляд призначається в таких розмірах:

на дитину з інвалідністю, віднесену до підгрупи А, - з 1 січня 2022 р. - 200 відсотків прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку

на іншу дитину з інвалідністю - 50 відсотків прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку.

За непрацюючих осіб, які здійснюють догляд за дитиною сплачується єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/21438.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове