Міністерство соцiальної політики України


Учасниця проекту «Рука допомоги» Катерина Ільків: «Треба обирати бізнес, який приноситиме не лише гроші, а, насамперед, моральне задоволення»

13 Січня 2022, 13:06

 

 

 

Завдяки пілотному проекту «Рука допомоги», який реалізовувався Міністерством соціальної політики у межах програми «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» за сприяння Світового банку, Катерина Ільків з села Тухля Стрийського району на Львівщині стала власницею козиної ферми і крафтової сироварні.

36-річна Катерина встигла попрацювати і медсестрою, і швачкою, і робітницею на заводі, й листоношею… «Коли в 2016 році на Львівщині розпочався пілотний проект «Рука допомоги», я стояла на обліку в центрі зайнятості населення як безробітна. Після смерті чоловіка залишилася з трьома неповнолітніми дітьми на руках, власне житло втратила через пожежу. По суті, ми жили тоді за рахунок своєї єдиної годувальниці – кози, яка дісталася мені від бабусі, – розповідає жінка. – Ще з дитинства я любила доглядати за тваринами, торгувала домашніми молочними продуктами на ринку. Давно мріяла мати власну ферму й сироварню. Тому з радістю подала заявку на участь у проекті, адже держава сама протягувала руку допомоги таким, як я».

За допомогою команди проекту мама трьох дітей підготувала бізнес-план на максимальний розмір безвідсоткового кредиту від держави – 70 тис. грн, в який вписала, зокрема, міні трактор. Захистила бізнес-план на комісії, зареєструвала ФОП, отримала міні трактор, яким зараз підвозить корми для худоби, і почала працювати. «Консультанти проекту, співробітники центру зайнятості в усьому нам допомагали протягом усіх трьох років дії пілотного проекту, організували для нас навчання з ведення бізнесу», – розповідає Катерина.

Варити козиний сир вона вчилася два дні у одного відомого італійського сировара, який час від часу проводить навчання в Україні. Тонкощі освоювала через інтернет, експериментувала з копченням, добавками, витримками, заквасками. Зрештою, зупинилася на 14 видах, які користуються найбільшим попитом у споживачів. В асортименті – м’які сири, тверді та з білою та блакитною пліснявою. Проблем зі збутом продукції немає, адже Тухля знаходиться поряд з курортом Славське, і на сироварню «Голиця» часто заїжджають туристи цілими групами на дегустацію. Сподобавши якісь із сирів, стають постійними замовниками.

Поки що 24 кози зааненської (молочної) породи утримуються на старій орендованій фермі. Територіальна громада виділила під будівництво нової ферми близько одного гектара землі та ще два гектари під пастівник. Тож надалі Катерина планує розширювати поголів’я й асортимент продукції.

Тим, хто планує у цьому році скористатися бюджетною програмою для малозабезпечених безробітних і стати підприємцем, Катерина радить «обирати бізнес, який приноситиме не лише гроші, а, насамперед, моральне задоволення. Це буде стимулом до розвитку».

Детальний опис механізму надання фіндопомоги за посиланням https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-spriyannya-ekonomichnij-samostijnosti-malozabezpechenih-simej-397-210421




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/21260.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове