Міністерство соцiальної політики України


Держава допомагає через програму житлових субсидій

22 Грудня 2021, 09:16

 

Усі громадяни, хто з об’єктивних причин не в змозі самостійно сплачувати комунальні послуги, у кого ці витрати перевищують орієнтовно 15% родинного бюджету, можуть оформити субсидію.

Звичайно, це не виключні умови отримання субсидії, адже є ще ряд критеріїв, але взагалі цей показник дає змогу зорієнтуватися, хто може претендувати на отримання субсидії.

Держава турбується про те, щоб комірне не з’їдало значної частини бюджету українських родин. На сьогоднішній день субсидії вже отримують близько 2,7 мільйона домогосподарств.

Саме зараз, в листопаді – грудні, коли люди масово отримують платіжки за комунальні послуги з урахуванням плати за опалення, вони масово звертаються за державною допомогою. Очікуємо, що цього опалювального сезону субсидії отримуватимуть близько 3 мільйони домогосподарств.

Середній розмір допомоги орієнтовно складе близько двох тисяч гривень. Але це може бути і три, і п’ять тисяч гривень - для кожної родини розмір субсидії розраховується індивідуально, враховуючи її склад та дохід. 

Протягом року ми активно вдосконалювали порядок призначення субсидій, аби зробити його максимально зручним для людей. Так, нині понад 80% отримувачам субсидїї її було перепризначено автоматично. 

У цьому опалювальному сезоні збільшено субсидії на найбільш використовувані комунальні послуги для мешканців регіонів, що потрапили до «червоної» карантинної зони, спрощено доступ до субсидій людям, які проживають на лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях, багатьом іншим соціально вразливим категоріям населення.  

Усі зміни, які відбулись у програмі субсидій, мали на меті зробити її справедливою і доступною для тих, хто з об’єктивних причин потребує державної допомоги.

 Уряд постійно відслідковує наявність коштів для фінансування цієї програми. На сьогодні всі заявки органів соціального захисту на виплату житлових субсидій фінансуються в повному обсязі. 

Тож, якщо вам важко сплачувати за комунальні послуги самостійно, звертайтеся до органів соціального захисту, оформлюйте субсидію. Держава нікого не залишить один на один з цією проблемою. 

Нагадаємо, для отримання субсидії звернутися можна в один із зручних способів, які домогосподарства вибирають самостійно:  

  • звернутися до представника територіальної громади або ЦНАПу,
  • звернутися до органу соціального захисту населення шляхом відправлення документів через «Укрпошту», 
  • онлайн на сайті Мінсоцполітики (потрібно мати електронні засоби ідентифікації).

 

 

Блог Korrespondent.net




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/21172.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове