Міністерство соцiальної політики України


Пандемія COVID-19 підштовхує українців до ризикованого працевлаштування

3 Грудня 2021, 13:33

 

 

Між Міністерством соціальної політики України та Представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) налагоджена багаторічна співпраця, завдяки якій вдалося суттєво удосконалити нормативно-правову базу, посилити інституційну спроможність відповідальних фахівців на місцях, а також надавати допомогу постраждалим особам.

1 грудня поточного року МОМ оприлюднило інформацію національного опитування, яке було здійснене Info Sapiens на замовлення МОМ, Агентства ООН з питань міграції в Україні за фінансування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у вересні–жовтні 2021 року. У ньому взяли участь 5 228 осіб віком понад 14 років з кожної області України та м. Києва, за винятком не підконтрольних Уряду України територій Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Результати опитування виявили таке.

Кожен четвертий українець готовий прийняти ризиковану пропозицію роботи за кордоном або в іншому населеному пункті України: працювати без офіційного оформлення й навіть у закритому приміщенні без змоги його залишити; перетнути кордон у не встановлений законом спосіб; віддати свій паспорт, телефон та особисті речі працедавцю.

За даними опитування, 46 000 українців постраждали від торгівлі людьми впродовж 2019-2021 років: близько двох третин із них потрапили в тенета торговців людьми за кордоном, і третина — всередині України. Останні дані дають МОМ підстави вважати, що загальна кількість українців, постраждалих від торгівлі людьми з 1991 року, становить 300 000 осіб.

За оцінками МОМ, майже 1,2 мільйона українців працювали за кордоном у 2021 році, що перевищує показник 2019 року на 11%. З-поміж цих людей, 42% були працевлаштовані неофіційно (два роки тому ця частка становила 30%). Вісімнадцять відсотків (18%) опитаних зазначили, що готові прийняти неофіційну пропозицію роботи за кордоном, а ще більше — 27% погодилися б працювати без оформлення працевлаштування в Україні. Ці дані свідчать, що люди недооцінюють потенційні ризики у власній країні.

Із 2000 року у співпраці з мережею партнерських неурядових організацій МОМ надала реінтеграційну допомогу близько 19 000 постраждалих від торгівлі людьми. Ця підтримка, серед іншого, включає правові консультації та представництво інтересів у суді, медичну допомогу, психологічні консультації, надання притулку, навчання для підвищення кваліфікації та грантові програми для постраждалих, які прагнуть започаткувати власний бізнес.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/21071.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове