Міністерство соцiальної політики України


Мінсоцполітики затверджено уніфіковану форму ведення обліку осіб, які постраждали від торгівлі людьми

1 Грудня 2021, 15:00

 

Мінсоцполітики видано наказ „Про затвердження форми обліку осіб, яким встановлено статус/відмовлено у встановленні статусу або продовжено строк дії статусу/відмовлено у продовженні строку дії статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьмиˮ, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України.

Форма обліку розроблена для використання в роботі Національною соціальною сервісною службою України, яка відповідно до свого Положення приймає рішення про встановлення/відмову у встановленні, продовженні/відмову у продовженні, позбавлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Зазначена форма містить показники, що забезпечать збір та обробку інформації щодо осіб, які постраждали від торгівлі людьми з розподілом за статтю, віковою категорією та ознакою інвалідності.

Збір та обробка такої інформації надасть можливість проводити аналіз ситуації щодо торгівлі людьми в Україні, визначати уразливі групи, а також сучасні виклики та загрози, які постають у цій сфері.

 

Довідково:

За оціночними даними Представництва МОМ в Україні за час незалежності 230 тис. українців постраждали від торгівлі людьми.

У 2020 році Мінсоцполітики встановило статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 136 громадянам, з них 65 осіб були експлуатовані всередині країни (використання у збройних конфліктах). Також за видами експлуатації 52 особи постраждало від трудової експлуатації, 5 осіб – від сексуальної, 4 особи залучено до жебракування та 10 осіб втягнуто в злочинну діяльність.

З 01.06.2021 року статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, встановлює Національна соціальна сервісна служба України.

За 2021 рік (станом на 25.11.2021) встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 47 громадянам, з яких 11 жінок, 36 чоловіків, 1 дитина. Найбільше осіб постраждало від трудової експлуатації. Основними країнами призначення є Україна та Російська Федерація.

 

Права особи, яка постраждала від торгівлі людьми:

Особа, якій встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання:

інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа;

медичної, психологічної, правової та іншої допомоги незалежно від місця проживання;

тимчасового розміщення у закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми;

відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у порядку, встановленому Цивільним кодексом України;

одноразової матеріальної допомоги у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку;

інші послуги. 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/21048.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове