Міністерство соцiальної політики України


У двох громадах Луганщини, що знаходяться на лінії розмежування, відкрито кабінети анонімної невідкладної медико-психологічної допомоги жінками, постраждалим від насильства

30 Листопада 2021, 15:45

 

У рамках щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» 30 листопада 2021 року відбулося відкриття двох кабінетів анонімної невідкладної медико-психологічної допомоги жінками, постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Кабінети відкриті за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення на базі місцевих лікарень Новоайдарської та Щастинської громад, що знаходяться вздовж лінії розмежування із тимчасово непідконтрольною українській владі територією.

Такі кабінети є унікальною формою надання допомоги жінкам, які опинилися у ситуації насильства. Вони обладнані необхідним устаткуванням, у тому числі, спеціалізованими гінекологічними кріслами-трансформерами для огляду жінок з інвалідністю. Наразі на Луганщині працюють вже сім таких кабінетів, із яких п’ять відкриті у 2017 році за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Біловодській, Попаснянській, Рубіжанській, Старобільській, Станично-Луганській громадах.

«Дані кабінети не тільки устатковані необхідним обладнанням. Важливим є ще й навчання медичного персоналу, адже можна закупити найкраще обладнання, однак, вкрай потрібно вміти ним користуватися. Особливо, коли мова йде про питання домашнього насильства і насильства за ознакою статі, адже далеко не кожна жінка погодиться поділитися своєю історією. Саме тому медичним працівникам потрібно вміти розпізнавати насильство, знайти індивідуальний підхід до кожної жінки та вчасно підказати шляхи допомоги», - зазначила заступниця голови облдержадміністрації, уповноважена з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків Катерина Безгинська під час заходу.

Після відкриття кабінетів проведено зустріч із медичними працівниками Новоайдарської, Щастинської, Станично-Луганської громад щодо запобігання і протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, обговорено функції та повноваження закладів охорони здоров’я в даному питанні. Зокрема, представники КНП «Станично-Луганська багатопрофільна лікарня Станично-Луганської селищної територіальної громади» поділилися досвідом роботи кабінету медико-психологічної допомоги жінкам, постраждалим від насильства, а також практичними аспектами співпраці із мобільною бригадою соціально-психологічної допомоги.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/21030.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове