Міністерство соцiальної політики України


У Донецькій області відбулося відкриття 2 нових кабінетів невідкладної медико-психологічної допомоги для жінок, які постраждали від фізичного і сексуального насильства

30 Листопада 2021, 09:35

 

29 листопада відбулося відкриття 2 нових кабінетів невідкладної медико-психологічної допомоги для жінок, які постраждали від фізичного і сексуального насильства в Авдіївській міській військово-цивільній адміністрації та Костянтинівській міській територіальній громаді.

Дані кабінети підсилять раннє виявлення осіб, постраждалих від гендерно зумовленого насильства закладами охорони здоров’я, надання первинної допомоги таким постраждалим, а також підсилять систему координації та перенаправлення випадків домашнього і гендерно зумовленого насильства у громадах.

У 2016 році у відповідь на негативні гуманітарні наслідки в Донецькій та Луганській області Фонд ООН у галузі народонаселення у співпраці з обласними відділами охорони здоров’я розпочали роботу зі створення та підтримки роботи кабінетів невідкладної медико-психологічної допомоги для жінок, постраждалих від фізичного і сексуального насильства при жіночих консультаціях та пологових будинків лікарень у Маріуполі, Покровську, Волновасі, Краматорську та Бахмуті.

Такі кабінети, як правило, розташовані на базі багатопрофільної лікарні, обладнані сучасною медичною технікою, діагностичними наборами (або експрес тест-системами), лікарськими препаратами тощо з усім необхідним для захисту репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ, лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом, запобігання небажаній вагітності та невідкладної допомоги постраждалим від зґвалтування.

Нині таких пунктів в Україні — 17. Шість із них — у Донецькій області, 5 — у Луганській, інші розташовані у Вінниці, Миколаєві, Харкові, Кривому Розі, Одесі та Херсоні. Кожен пункт надає цілодобову безкоштовну допомогу на принципі анонімності. До того ж більшість із них мають окремий вхід.

Головна перевага такої моделі, у порівнянні зі звичайним гінекологічним кабінетом, полягає в особливій підготовці персоналу для роботи із постраждалими від насильства жінками. Тому активне виявлення тих, хто потребує допомоги - в основі діяльності пунктів. Кабінети обладнані гінекологічними кріслами для обстеження маломобільних жінок, а медичний персонал проходять регулярне навчання щодо виявлення і перенаправлення випадків гендерно зумовленого насильства

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/21026.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове