Міністерство соцiальної політики України


Організацію та проведення акції "16 днів проти насильства" в Сумській області обговорили на засіданні обласної координаційної ради

22 Листопада 2021, 15:06

 

Засідання Обласної координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми відбулося під головуванням заступника голови Сумської обласної державної адміністрації Вікторії МЕДВІДЬ.

Як повідомила заступник голови Сумської обласної державної адміністрації, щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня включно проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Мета якої – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

«Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з багатьох країн світу активізують в ці дні свої зусилля заради об’єднуючої мети, поширення розуміння та обізнаності у співвітчизників про всі форми насильства та створення соціального простору вільного від насильства», – зазначила Вікторія Медвідь.

Про організацію та проведення акції «16 днів проти насильства» в Сумській області повідомила заступник начальника управління – начальник відділу пільг, сімейної та гендерної політики Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації Надія СТЕПАНЕНКО

«Відповідно до наданих пропозицій суб’єктами взаємодії на обласному рівні, які здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, Сумською обласною державною адміністрацією затверджено План проведення регіональних заходів у рамках Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства» в Сумській області, відповідні заходи затверджено наказом Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації від 28.09.2021 №107-ОД», – зазначила Надія Степаненко.

Крім того, для проведення успішної інформаційної кампанії заплановане поширення візуальних засобів (буклети, плакати, постери з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків).

Заступник директора Департаменту – начальник управління соціальних гарантій, пільг та компенсацій Людмила МУСІЯКА повідомила, що долучитися до Всеукраїнської акції можна взявши участь в онлайн-хакатоні «Спільно проти насильства», приуроченого до Глобальної ініціативи «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства».

Як зазначила заступник директора Департаменту, Програма ООН із відновлення та розбудови миру пропонує взяти участь в онлайн-хакатоні для тих, хто не звик стояти осторонь соціальних проблем – Hack ForLocals 3.0:«Спільно проти насильства».

Подати заявку на участь у хакатоні можна, якщо ваш проєкт відповідає одному із зазначених напрямів:

Проєкти учасників можуть бути як технологічними (застосунки, програми, платформи, пристрої тощо), так і інформаційними, освітніми, просвітницькими (медіакампанії, фото- та відеопроєкти, подкасти, анімація, дизайн, креативні цифрові рішення тощо).

Подані проєкти мають реалізовуватися у партнерстві з громадами Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Зареєструватися на хакатон можна командою або самостійно. Якщо у учасника є ідея, але не має однодумців – організатори включать його в одну з команд відповідно до напряму проєкту.

За словами Людмили Мусіяки, хакатон триватиме з 26 по 28 листопада 2021 року. Три найкращі проєкти зможуть отримати грант на реалізацію своїх ідей, всі команди можуть розраховувати на допомогу від організаторів та призи від партнерів.

Участь у хакатоні безкоштовна, але вимагає обов’язкової реєстрації. Зареєструватися можна до 21 листопада 2021 року за посиланням: https://hackforlocals.org/.

Також заступник директора Департаменту розповіла про організацію заходів щодо впровадження в Сумській області програми для кривдників, які вчиняють домашнє насильство.

Як зазначила посадовець, відповідно до статті 8 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» від 07 грудня 2017 року до повноважень обласних, державних адміністрацій у сфері запобігання та протидії домашньому насильству належать питання забезпечення підготовки фахівців, до компетенції яких належать питання запобігання та протидії домашньому насильству, у тому числі фахівців, які реалізують програми для кривдників.

До повноважень районних державних адміністрацій та виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері запобігання та протидії домашньому насильству належить питання участі у підготовці фахівців, до компетенції яких належать питання запобігання та протидії домашньому насильству, у тому числі фахівців, які реалізують програми для кривдників.

За підсумками наради було запропоновано всім бажаючим долучитися до акції та вивчити досвід інших областей стосовно впровадження програм для кривдників, які вчиняють домашнє насильство.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/20996.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове